Ads

Οι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν στη πρωτεούουσα της Λιβύης και εκπρόσωποι τους υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν δύο γιούς του προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς η προεδρική φρουρά, σύμφωνα με το Βρετανικό Sky news. Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η τύχη του Λίβυου ηγέτη, για τον οποίο ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, , επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, δήλωσε ότι ότι φεύγει για την Αλγερία.

Το χρονικό των χθεσινών εξελίξεων

Αργά το απόγευμα οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονταν σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο “27ο χιλιόμετρο”, στην οδική αρτηρία της Ζαουίγια, από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Ads

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, από τις μάχες τραυματιστηκαν πολλοί, οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέσα σε αυτά, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος υπάρχουν απανθρακωμένα πτώματα. Η επέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων συνεχίζεται με τη συνδρομή, ως φαίνεται, των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, βομβάρδισαν το στρατιωτικό σύμπλεγμα Μπαμπ Αλ Αζίζγια, που αποτελεί το στραγείο του Καντάφι, ο οποίος δίνει την ύστατη μάχη.

“Προωθημένα στοιχεία των εξεγερμένων της Μιζουράτα έφτασαν σήμερα(Κυριακή) το πρωί στην Τρίπολη από τη θάλασσα. Ενώθηκαν με τους εκεί εξεγερμένους και μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό τους”, δήλωσε ο Αμπντάλα Μελιτάν, του Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα, οι δηλώσεις του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι επαναστάτες έχουν ήδη καταλάβει την πόλη Zlitan, 160 χλμ. ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, αλλά και τη Zawiya, που βρίσκεται δυτικά σε απόσταση μόλις 40 χλμ.

Μεγάλες απώλειες είχαν οι αντικαθεστωτικοί

Οι αντικαθεστωτικοί παραμένουν κόντα στην Τρίπολη, σύμφωνα όμως με τα διεθνή ΜΜΕ, οι απώλειες που είχαν χθες σε έμψυχο δυναμικό ήταν πολύ μεγάλες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
«Τουλάχιστον 123 εξεγερμένοι σκοτώθηκαν στην Τατζούρα, συνοικία της Τρίπολης την οποία πλέον έχουμε θέση υπό τον έλεγχό μας», ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Χαρίζι, στέλεχος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου.
«Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν επίσης τη συνοικία Σουγκ αλ Τζομάα», πρόσθεσε ένα άλλο στέλεχος των εξεγερμένων, που θέλησε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Τρίπολη μετά τις τελευταίες νίκες των αντικαθεστωτικών στο δυτικό μέτωπο, έχει κυριολεκτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και γι’ αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) θα προχωρήσει στη διάσωση των περίπου 600.000 ξένων πολιτών και μεταναστών εργατών που έχουν παραμείνει στη λιβυκή πρωτεύουσα, πιθανότατα με τη χρήση θαλάσσιων μέσων.
Την ίδια ώρα πάντως τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη και οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει πλέον όλες τις πόλεις στον οδικό άξονα που έρχεται από τα σύνορα με την Τυνησία προς την πρωτεύουσα, αφού κατάφεραν να ελέγξουν και τη Σουρμάν.

Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά

Σε Λιβύη και Τύνιδα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματέσευσεων μεταξύ διπλωματών και πρώην συνεργατών του Καντάφι, με στόχο την αναίμακτη παράδοσή του.
“Έχουμε επαφές με τον στενό κύκλο του συνταγματάρχη Καντάφι (…), όλα δείχνουν ότι το τέλος είναι πολύ κοντά, με τη βοήθεια του Θεού”, δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Αν ο Καντάφι θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία, θέλουμε να το ανακοινώσει ο ίδιος (…). Όμως πιστεύουμε ότι δεν θα το κάνει”, δήλωσε.
“Περιμένω ένα τέλος καταστροφικό γι’ αυτόν και για τους δικούς του. Περιμένω επίσης ότι θα δημιουργήσει μια κατάσταση (αναρχίας) στην Τρίπολη. Ελπίζω να κάνω λάθος”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης με έδρα τη Βεγγάζη.

Καντάφι:«Δε θα παραδοθούμε»

«Είναι αδύνατον να παραδοθούμε. Είμαστε στη γη μας, έξι μήνες, ένα χρόνο, ακόμα και δυο. Κανένα πρόβλημα. Θα περιμένουμε», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από δορυφορικά κανάλια της Λιβύης ο μεγαλύτερος γυιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Αράμπ.

«Όλα αυτά για νίκες των εξεγερμένων σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι φαντασιοπληξίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την αυθεντικότητα του βίντεο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μαγνητοσκοπημένη ομιλία πριν από αρκετές ημέρες.