Δυνατότητα τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομων κλειστών χώρων σε ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί έως τις 28 Απριλίου 2010, παρέχει το νομοσχέδιο του υπυργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Παράλληλα, το υπουργείο αποφάσισε την Τετάρτη να περιορίσει κατά δύο μήνες, ως τις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να εξασφαλίσει τα έσοδα από τη ρύθμιση.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων κτιρίων, που η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί μετά τις 2 Ιουλίου 2009 «είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα».

Το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση αυτή αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί ως τις 2 Ιουλίου 2009. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης, ωστόσο, τονίζει πως από τις 2 Ιουλίου 2009 μέχρι σήμερα οικοδομήθηκαν περισσότερα από 200.000 ακίνητα με κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους, τα οποία αν δεν τακτοποιηθούν δεν θα μπορεί να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν. Πάντως, εφόσον τελικά τακτοποιηθούν με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η τακτοποίηση θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες τους 20% – 30% ακριβότερα από ό,τι το πρόστιμο εξαιτίας των προσαυξητικών συντελεστών, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Αντίθετη πάντως σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδας (ΠΟΜΙΔΑ). Με χθεσινή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει: «Η ισχύουσα ρύθμιση για τη δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων χώρων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τους ημιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, για να μπορούν οι χώροι αυτοί να δηλωθούν με τον ισχύοντα νόμο και τα ισχύοντα πρόστιμα και όχι με τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων και τα απαγορευτικά πρόστιμά του».

Ads

Στο μεταξύ, η παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων λήγει στα τέλη Οκτωβρίου – και όχι στις 30 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδίδει την αλλαγή σε πίεση που ασκήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. «Αν τελικά ίσχυε η παράταση έως τις 30 Δεκεμβρίου, τότε η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου θα παρατεινόταν έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 και αυτό δεν το ήθελε το υπουργείο Οικονομικών αφού τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους πρέπει να καταγραφούν στο 2011».