Την ικανοποίησή της για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των τουρκικών απειλών αναφορικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου, επισήμανε ότι η Κύπρος, τηρώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας, με τη διατύπωση απειλών, είναι η απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Πρόκειται για δόλια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, είπε ο κ. Ομήρου και στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει έντονη διπλωματική εκστρατεία καί να δοθεί σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι η πολιτική των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ads

“Πρέπει να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και να παρέμβει προς την πλευρά της Αγκυρας. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί και σαφής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί. Δεν είναι δυνατό μια χώρα που βρίσκεται σε τροχιά ενταξιακού διαλόγου να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους”, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

Τη θέση των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσιαρτον μετά από συνάντηση που είχε με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στην Άγκυρα αλλά και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Ρίτσιαρτον είπε ότι η χώρα του γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πίεση στην εταιρία Noble Energy προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, ο αμερικανός πρέσβης είπε ότι δεν συνηθίζει να δίνει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρίες.