Αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου εξετάζει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Έθνος της Κυριακής”.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η απάντηση να είναι θετική, παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Αμερικανού ηγέτη ο οποίος εκείνες τις ημέρες θα πηγαινοέρχεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου θα διεξάγεται η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το αίτημα υποστηρίζει και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που συζήτησε το θέμα της επίσκεψης με τον κ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Οι προτεινόμενες ημερομηνίες είναι η 19η και η 20ή Σεπτεμβρίου. Την επομένη ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ads

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την ομιλία του Αμερικανού ηγέτη, όπως και το σύνολο των εργασιών της γενικής συνέλευσης, στην οποία αναμένεται να παραστούν και να συμμετέχουν η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως και το σύνολο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παπανδρέου θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Την Κύπρο θα αντιπροσωπεύσει ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα μιλήσει στον ΟΗΕ στις 22 του μήνα.

Σύμφωνα με “Το Έθνος της Κυριακής”, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σκέφτονται ότι, ανεξάρτητα από την απάντηση του Λευκού Οίκου, πρέπει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και με μέλη του Κογκρέσου, καθώς μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική να κατηγορούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την κρίση της οικονομίας.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Ομπάμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος έχει αναλάβει τα διεθνή και τα οικονομικά θέματα, και ήταν ο διαπραγματευτής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου στις συνομιλίες με τους ηγέτες της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία για ολιγόλεπτες επαφές με τον κ. Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, στο γεύμα του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν για τους ηγέτες που θα επισκεφθούν τον ΟΗΕ και στη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου.

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα και την ανάγκη επίλυσης της κρίσης από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς ο κ. Γκάιτνερ πιστεύει ότι επηρεάζεται αρνητικά το αμερικανικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την ΕΕ με παρέμβασή του στους G7 να αυξηθεί το ποσό του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης από 500 δισ. ευρώ στο 1 τρισ., ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Την αμερικανική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραστεί στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Ελληνας υπουργός έχει ήδη “κλείσει” συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ αναμένεται και αυτός να επισκεφθεί βουλευτές και γερουσιαστές στο αμερικανικό Κογκρέσο.