Απομάκρυνση των πολιτών από τα γραφεία των εφοριακών, ριζικές αλλαγές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων, αναδρομική φορολόγηση «αδικαιολόγητων» ή μη δηλωθέντων καταθέσεων εξωτερικού, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών στα ακίνητα, προσέγγιση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης,είναι μερικά από τα μέτρα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, όπως παρουσιάζονται στο στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική φορολογική διοίκηση για την περίοδο 2011-2015.

Ads

Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ προαναγγέλλεται και η σταδιακή εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εξίσωση θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός συστήματος επιδότησης για τους καταναλωτές. Επιπλέον, προωθείται και η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στα ακίνητα.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, επαναφέρει και τις «ορατές περιπολίες» του ΣΔΟΕ σε κεντρικούς δρόμους, ενώ εντατικοποιεί και το μέτρο της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει την προφυλάκιση όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις «μεγάλης φοροδιαφυγής», αλλά και τη συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Με διαπόμπευση απειλεί και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ.

Ads

Παράλληλα, ανακοινώνεται η δημιουργία ειδικών ομάδων που «θα πολιορκούν με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στόχευσης και αναγκαστικής είσπραξης» όσους χρωστούν στο δημόσιο. Νέο σώμα ελεγκτών δημιουργείται και για το πόθεν έσχες των φορολογουμένων, τα μέλη του οποίου θα υπογράφουν με το υπουργείο Οικονομικών συμβόλαια αποδοτικότητας.

Ακόμη, μέσω του σχεδίου για την ελληνική φορολογική διοίκηση προαναγγέλλεται η αύξηση των «προληπτικών ελέγχων και των ορατών περιπολιών του ΣΔΟΕ», η χρήση αεροφωτογραφιών για τον εντοπισμό πισινών και πολυτελών κατοικιών που δεν έχουν δηλωθεί. Εξάλλου, θα παρέχεται η δυνατότητα στην εφορία να προσδιορίζει με έμμεσο τρόπο (με αξιοποίηση στοιχείων για δαπάνες που θα συλλέγει από κάθε πηγή) το εισόδημα των φορολογούμενων που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση πρόκειται να αναθέσει στις τράπεζες όλες τις εισπράξεις και τις πληρωμές προς τη εφορία, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται σώμα εσωτερικών υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς που θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.