Την έκθεση για την ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει την Τρίτη στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Μιγκέλ – Άνχελ Γκουρία, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος ζητά ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των Επιτρόπων του Δημοσίου στις τράπεζες. Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απηύθηνε αυστηρές συστάσεις στους Επιτρόπους του Δημοσίου στις Τράπεζες προκειμένου να εντείνουν τον εποπτικό τους ρόλο.

Ads

Ο κ. Βενιζέλος παρουσία του διοικητή της της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ζήτησε από τους διορισμένους από το κράτος Επιτρόπους να παρακολουθούν τη ροή των κεφαλαίων προς την οικονομία αλλά και τους κατέστησε ταυτόχρονα υπεύθυνους για το πώς αξιοποιούνται οι εγγυήσεις που δίνει το Δημόσιο στις Τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Βήμα, συνέστησε επιπλεόν ότι πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο σκάνδαλα όπως με την τράπεζα Proton, όπου υπεξαιρέθηκαν ποσά άνω των 51 εκατομμυρίων ευρώ και να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους ίδιους για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών στα διοικητικά συμβούλια των οποίων μετέχει το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος εξετάζει και αλλαγές προσώπων στο «Σώμα» των επιτρόπων του Δημοσίου στις Τράπεζες.

Σήμερα, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Εν τω μεταξύ, την έκθεση για την ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει την Τρίτη στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Μιγκέλ – Άνχελ Γκουρία, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η έκθεση θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο δεκαετίες για να ρίξει το χρέος της κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο Οργανισμός θεωρεί ότι το πρόγραμμα προσαρμογής και το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να πετύχουν, αλλά η επιτυχία βασίζεται στην εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων.

Ads