Σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό LE POINT, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μιλάει για την έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών, τις απόφάσεις για την Ελλάδα και την διάσωση του ευρώ. Ξεκαθαρίζει δε, ότι το ευρώ ως νόμισμα δεν απειλήθηκε ποτέ, ενώ τονίζει επίσης ότι δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Ads

«Μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών το ευρώ έχει πλέον διασωθεί;»

«Το ίδιο το ευρώ ως νόμισμα δεν απειλήθηκε ποτέ. Το ζήτημα που τέθηκε αφορούσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, όχι του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ δεν αμφισβητήθηκε, είναι σταθερό και αξιόπιστο».

«Ναι, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν απειλούν το ενιαίο νόμισμα;»

«Ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής από την πλευρά των κρατών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο και εδώ η ευρωζώνη βρίσκεται ξεκάθαρα σε καλύτερη κατάσταση. Εάν πάρουμε ξεχωριστά κάθε περίπτωση στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι σημαντικό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Ads

«109 δις ευρώ για την Ελλάδα ύστερα από 110 δις τον προηγούμενο χρόνο. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα μπορεί όποτε θέλει να συγκεντρώνει τόσο σημαντικά ποσά για μία μόνο χώρα;»

«Αυτό που βασικά έχει σημασία είναι να πάρει και πάλι η Ελλάδα τον έλεγχο της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και να κάνει μία προσπάθεια ώστε να θέσει σε εφαρμογή, το συντομότερο και με τον πιο πειστικό τρόπο, το πρόγραμμα αναδιάταξης του προϋπολογισμού της, των δημοσίων λογαριασμών και της ανταγωνιστικότητάς της. Αυτό που μετράει είναι να συνεχίσει πιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει αποφασιστικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

«Οι 17 της ευρωζώνης έδωσαν χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό δεν εγγυάται ότι η χώρα θα αποδεχθεί τη λιτότητα που της επιβάλλεται»

«Δεν επιβάλλουμε τη λιτότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διορθώνει από μόνη της τεράστια λάθη διαχείρισης του παρελθόντος. Ξόδευε πολύ περισσότερα από αυτά που κέρδιζε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. Μία συνετή διαχείριση είναι ο μόνος τρόπος για να έχει και πάλι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που να βασίζονται στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας».

«Παλέψατε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κατά της ιδέας να ζητηθούν για την Ελλάδα θυσίες από την πλευρά του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές, ταμεία). Φαίνεται μάλλον ότι δεν σας άκουσαν οι ηγέτες των κρατών;»

«Δεν ήταν η ΕΚΤ εκείνη η οποία λάμβανε τις αποφάσεις αλλά οι κυβερνήσεις. Και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα περάσαμε τρία πολύ ξεκάθαρα μηνύματα»: «εθελοντική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αποφυγή ενός «πιστωτικού συμβάντος» και μίας «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Για με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, οι αρχηγοί των κρατών διαβεβαίωσαν ότι οι λύσεις αυτές δεν θα ίσχυαν παρά μόνο για την Ελλάδα. Γιατί αυτή η ιδιαίτερη μεταχείριση;»

«Η ποιότητα της φερεγγυότητας ενός κράτους είναι απολύτως θεμελιώδης. Είτε πρόκειται για ένα νοικοκυριό, είτε για μία επιχείρηση ή ένα κράτος, μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους εάν ο πιστωτής έχει εμπιστοσύνη και θεωρεί ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του. Γι’ αυτό το λόγο η εμπιστοσύνη είναι τόσο πολύ σημαντική. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θέλησαν να διασκεδάσουν κάθε αμφισημία(…)».

«Εξετάστηκε η περίπτωση να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ;»

«Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν εξέτασε ούτε για μία στιγμή».