Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση του Γ. Ραγκούση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων. «Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά», ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών, ύστερα από τη συνάντηση. Με συνέχιση της απεργίας απάντησε ο ΣΑΤΑ. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί με τα αυτοκίνητά τους διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πορεία πραγματοποίησαν από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική.

Ads

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, οι κανόνες που θα ισχύσουν κατά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα διέπουν όλες τις πλευρές του -από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών, καθώς και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί. Το υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζει πριν από το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, διαμορφώνονται «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών, και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών – χρηστών, διασφαλίζοντας σε όλα τα μέρη, εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν».

Η στάση του υπουργείου προκάλεσε την αντίδραση των μελών του ΣΑΤΑ, που αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αφού ολοκληρώθηκε η άκαρπη συνάντηση της αντιπροσωπείας τους με τον υπουργό, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν σύσκεψη σε αίθουσα του υπουργείου, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα. Μετά το τέλος της, ο επικεφαλής του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, παρουσίασε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
-Να υπάρξει πληθυσμιακή αναλογία στην έκδοση των αδειών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
-Να διατηρηθούν οι έδρες των ταξί στην Περιφέρεια.
-Να μην παραχωρηθεί έργο σε άλλους φορείς.
-Να σταματήσει η πολιτεία να μιλάει για «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις των αδειών.

«Έως ότου πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό, η απεργία συνεχίζεται», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Λυμπερόπουλος και απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα, καθώς «ο κλάδος θα συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρι τέλους».

Ads

Έκκληση για λήξη της απεργίας από τον ΣΕΤΕ

Νωρίτερα, έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους, είχε απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Εμείς είμαστε με την πλευρά της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων» είχε επισημάνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμώντας ότι η απεργία των ταξί πρέπει να σταματήσει. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο Γ.Ραγκούσης θα καταθέσει στην ομοσπονδία των ταξί συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαλόγου. «Θα καταθέσουμε στον υπουργό τις δικές μας προτάσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών, βασιζόμενες στα όσα ισχύουν στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ συναντήθηκε και με τον κ. Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και τις επιπτώσεις από την απεργία των οδηγών ταξί. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η τομεάρχης Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Νέα επίθεση Σαμαρά προς την κυβέρνηση

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς, προχώρησε σε νέα επίθεση προς την κυβέρνηση, για το θέμα των ταξί. «Η ασυνέπεια, η ανευθυνότητα και το διαρκές “ράβε – ξήλωνε” της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τα ταξί δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο. Ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή αυτή που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος» δήλωσε. «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ενώ έσπευσε να ακυρώσει τη ρύθμιση που προωθούσε ο προκάτοχός του, δεν έχει ακόμη καμία συγκεκριμένη θέση. Αντί να αναγνωρίσει το λάθος του και να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε, επιμένει σε στείρες πρακτικές».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, κάλεσε τους οδηγούς ταξί «να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους».

Από την Άρτα όπου βρίσκεται, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις που προκάλεσαν ζημιά στον τουρισμό και τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του». Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απελευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί «να επιδείξουν υπευθυνότητα», να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν στον διάλογο με την κυβέρνηση.

Στους δρόμους οι αυτοκινητιστές

Παράλληλα με διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες στο κέντρο της Αθήνας, έγινε και μηχανοκίνητη πορεία τους από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, ως διαμαρτυρία για την άκαρπη συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση. Νωρίτερα, αυτοκινητιστές της Θεσσαλονίκης είχαν συγκεντρωθεί στο πλακόστρωτο της πλατείας του Λευκού Πύργου.