Ήρεμη είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο, ύστερα από τα χθεσινά επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πέντε πολιτών. Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Σερβία για το θέμα.

Ads

Τα επεισόδια στην περιοχή ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν οι ειδικές δυνάμεις της κοσοβάρικης αστυνομίας επιχείρησαν την κατάληψη των μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Οι διαβάσεις αυτές ελέγχονται από την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη (EULEX), καθώς ο πλειοψηφών σερβικός πληθυσμός της περιοχής δεν αποδέχεται την κυριαρχία της Πρίστινας. Οι ειδικές δυνάμεις θέλησαν να επέμβουν, με αφορμή το γεγονός ότι σε αυτές τις συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμοζόταν η απόφαση της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που προέρχονται από τη Σερβία.

Κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν πέντε πολίτες. πολίτες. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι, από πυρά στο χωριό Βάραγκα και υπέκυψε το βράδυ στο νοσοκομείο της Πρίστινας, όπου είχε μεταφερθεί για να υποβληθεί σε εγχείριση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, είχε υποστηρίξει ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα σύνορα. Χθες το βράδυ, ωστόσο, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την επέμβαση στις επίμαχες συνοριακές διαβάσεις, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, στους μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου Μπίρνιακ και Γιάρινα επέστρεψαν οι αστυνομικοί σερβικής εθνότητας, της τακτικής αστυνομικής δύναμης του Κοσόβου (KPS), όπως επίσης και το προσωπικό της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX). Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων (ROSU) επέστρεψαν στη βάση τους, στην Πρίστινα, ωστόσο, τα οδοφράγματα στην περιοχή παραμένουν.

Ads

Αντιδρά η Σερβία στις συμπλοκές

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του καταδίκασε τη συμπεριφορά της Πρίστινας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με τη χρήση βίας. «Η Σερβία δεν θέλει να πολεμήσει και τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματικής οδού στην επίλυση των διαφορών», επισήμανε ο κ. Τάντιτς, ζητώντας από τους διεθνείς παράγοντες να πάψουν να ενθαρρύνουν παρασκηνιακά τέτοιες ενέργειες. Επισήμανε συγκεκριμένα, ότι «κάποια στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προτρέπουν την Πρίστινα να επιβάλει με τη βία την κυριαρχία στο βόρειο Κόσοβο». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητηθούν τα τελευταία γεγονότα. Τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης που ανήκουν στο χώρο της δεξιάς, διαμαρτυρόμενα για την «ήπια» στάση της κυβέρνησης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο για την ενέργεια.

Για προκλήσεις από τις αλβανικές αρχές κάνει λόγο η Ρωσία

Σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «προκλήσεις από τις αλβανικές αρχές στο Κόσοβο, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία». Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο «υπονομεύουν τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας» και τονίζει ότι «όλα τα επίμαχα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και στη βάση του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».