Να ενημερωθεί η Βουλή και να ακολουθήσει συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από την πρόθεση του πρωθυπουργού να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητά το ΚΚΕ. Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Γ.Παπανδρέου θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη και εν συνεχεία θα έχει τετ-α-τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς. Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση.

Σχετικά το ΚΚΕ επισημαίνει: «Ανεξάρτητα από την πρόθεση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να γίνει ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή για τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που υποθηκεύει το μέλλον του λαού και της νεολαίας για 40 χρόνια με βάρβαρα μέτρα διαρκείας».

Ερώτηση από τον Αλέξη Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης ζητώντας διευκρινήσεις για τη συμφωνία επί του ελληνικού δημόσιου χρέους, που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Ads

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας είναι τα εξής:
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση απουσίαζε από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γιατί δεν διεκδίκησε την έκδοση ευρωομολόγου και φόρου στις τράπεζες και γιατί δεν ζήτηση διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ο πρωθυπουργός ερωτάται, αν προτίθεται να φέρει προς έγκριση στη Βουλή, το νέο μνημόνιο και την νέα δανειακή σύμβαση η οποία περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας και «εμπράγματες εγγυήσεις» επί περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτά των πρωθυπουργό, αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την παραχώρηση της διαχείρισης και της κατανομής των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, σε ξένους εμπειρογνώμονες – τοποτηρητές.