Βρετανοί σχολιαστές υποδέχονται θετικά μεν αλλά με αρκετές επιφυλάξεις τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους.

Ads

Οι Financial Times σημειώνουν πως «οι αγορές και οι οικονομολόγοι εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος και τη γενναιοδωρία της επίσημης στήριξης για την Ελλάδα» ωστόσο επιφυλάξεις διατυπώνονται για το βαθμό μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα εκτιμά πως δεν είναι βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο, διότι η ακόμα πιο συγκρατημένη μείωσή του συνεπάγεται ότι «μία ακόμα, πιο σημαντική αναδιάρθρωση θα απαιτηθεί στο μέλλον, εκτός αν υπάρξει ακόμα πιο κολοσσιαία μεταφορά κεφαλαίων από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Ο Economist, στο ίδιο περίπου ύφος, αναφέρει πως η εκληφθείσα ως επ’ αόριστον δέσμευση της ευρωζώνης για οικονομική στήριξη προς τις χώρες-μέλη με προβλήματα ίσως δοκιμαστεί στη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα το 2014. «Θα είναι πρόθυμες οι χώρες της ευρωζώνης να παράσχουν νέα κονδύλια στην Ελλάδα αν αυτή ακόμα δεν είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές;», διερωτάται ο συντάκτης του Εκόνομιστ, συμπεραίνοντας πως η μείωση του χρέους είναι αισθητή, αλλά όχι δραματική.

Ads

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του Economist αναφέρεται ότι δεν υπήρξε δέσμευση για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν ενισχύθηκε το ενεργητικό του ΕΤΧΣ και το «ασαφές» σχέδιο Μάρσαλ αποτελεί τη μοναδική νύξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ζοφερής προοπτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια. Αντίθετα, η συμφωνία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσης της ευρωζώνης σε δραστικές περικοπές έως το 2013. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης απέδωσαν καλύτερα από όσο ήλπιζαν πολλοί, αλλά δε σημαίνει και πολλά. Το σχέδιο ίσως εξασφαλίζει χρόνο για τη νομισματική ένωση, αλλά η επιβίωσή της θα είναι εγγυημένη μόνο αν ο χρόνος αυτός αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με τον Independent, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν τελικά στο αναπόφευκτο και αποφάσισαν να αναδιαρθρώσουν το μη-βιώσιμο ελληνικό χρέος, κάνοντας πάντως το ελάχιστο από όσα απαιτούνταν από αυτούς. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μοιάζει να είναι μικρή και το μέγεθος του ελληνικού χρέους λίγο ως πολύ μένει το ίδιο, σχολιάζει η εφημερίδα, συμπεραίνοντας πως η κρίση δεν τελείωσε.

Επιλεκτική Χρεοκοπία και ΕΚΤ

Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι Βρετανοί για την «υποχώρηση» της ΕΚΤ στο θέμα της λήψης μέτρων που επισύρουν καθεστώς selective default για την Ελλάδα. Συντάκτης του περιοδικού Economist επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη φαίνεται πιθανό πλέον να συνιστά μικρότερη καταστροφή από όσο φοβόμασταν προηγουμένως.

Ο Guardian, αποκαλύπτει πως πηγές του από την ευρωζώνη, εκτιμούν ότι το καθεστώς επιλεκτικής πτώχευσης δε θα διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες. Οι Financial Times κάνουν λόγο για «λίγες ημέρες».

Προς μια αυστηρότερη δημοσιονομική ένωση

Θετικά αποτιμά ο βρετανικός Τύπο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ και αναφέρει πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια στενότερη οικονομική ένωση. Ο Guardian σημειώνει πως πρόκειται για ένα «αυξητικό» βήμα προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και προς μια δημοσιονομική ένωση, που λογικά θα κορυφωθεί με συλλογικές εγγυήσεις για το χρέος των χωρών-μελών ή με την έκδοση ευρωομολόγων.