Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει αποφέρει κέρδη 20 δις ευρώ στη Γερμανία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, Φόλκερ Χελμάγερ.

Ads

«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της Ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή». Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, τονίζει πως η Γερμανία, μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει προς τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, κερδίζει ετησίως 2% σε τόκους. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα των τελευταίων 18 μηνών.

«Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο» προσθέτει. «Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους Γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ», διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον Χελμάγερ, τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση, έχει επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία που με τη σειρά της επέφερε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Έτσι το συνολικό όφελος για τους Γερμανούς ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

Ads

Ο κ. Χελμάγερ ασκεί κριτική κατά του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία.

«Έχουν υπολογίσει για παράδειγμα ότι το ευρωομολόγο θα αύξανε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας κατά 25 δις ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανεπίτρεπτος, καθώς γίνεται στη βάση ακραίων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα μια τεχνητής κατάστασης λόγω της κρίσης στις υπερχρεωμένες χώρες. Από επιστημονικής απόψεως αυτό είναι απαράδεκτο και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και σκάνδαλο να δίνεις τέτοιους υπολογισμούς στη δημοσιότητα» τονίζει.

Ο Φόλκερ Χελμάγερ έχει ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς προσφέρουν ιδανικές συνθήκες στην παρούσα φάση: «Προσφέρουν ευνοϊκές υποδομές, φθηνό εργατικό δυναμικό, δυτικού επιπέδου νομικές προδιαγραφές. Ενθαρρύνω τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία» δηλώνει ο επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.