Στο διαστημικό κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ προσγειώθηκε στις 12:56 (ώρα Ελλάδος), 42 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, ολοκληρώνοντας την τελευταία αποστολή του στο διάστημα. Το ταξίδι αυτό κλείνει την εποχή των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, έπειτα από τρεις δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες και δύο τραγωδίες.

Ads

«Θα είναι δύσκολο, θα είναι μία συγκινητική στιγμή για πολλούς από μας που αφιερώσαμε τη ζωή μας στο πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου για τριάντα χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης του Atlantis Κρις Φέργκιουσον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

«Αυτό που λέω σε όλον τον κόσμο από την αρχή είναι ότι θα έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας αυτού του γεγονότος όταν οι τροχοί θα έχουν ακινητοποιηθεί στην πίστα», σημείωσε ο κυβερνήτης μιλώντας με συγκίνηση για την «απίστευτη περιπέτεια» που έζησε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα.

«Την ώρα που θα προσγειωθεί το Atlantis τα δάκρυά μου θα είναι δάκρυα λύπης, αλλά και χαράς, διότι ήδη εργαζόμαστε με ιδιωτικές εταιρείες για την αποστολή υλικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήδη από την επόμενη χρονιά», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

Ads

Το διαστημικό λεωφορείο, η πολυπλοκότερη ιπτάμενη μηχανή που έχει ποτέ κατασκευασθεί, έθεσε σε τροχιά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, το οποίο αποτέλεσε επανάσταση στην αστρονομία και συνέβαλε στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και στη λειτουργία του. Το Atlantis θεωρείται το αποκορύφωμα της διεθνούς συνεργασίας στο διάστημα.

Το πρόγραμμα σημαδεύτηκε από δύο καταστροφές: την έκρηξη του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986 αμέσως μετά την εκτόξευσή του και την διάλυση του Columbia την 1η Φεβρουαρίου του 2003 κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα.. Δεκατέσσερις αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους στις δύο αυτές τραγωδίες.

Όταν φτάσει στο έδαφος της Φλόριντα, το Atlantis θα έχει καλύψει απόσταση 8,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων κατά την 33η και τελευταία του αποστολή και 872,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων στο σύνολο των αποστολών του.