Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προβλέποντας παράλληλα ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. θα έχει παγκόσμιες συνέπειες. Συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα καθιστούν βιώσιμο το ευρωπαϊκό χρέος ζητά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες. Συνάντηση Παπανδρέου – Μπαρόζο. Την ίδια στιγμή, μάλλον αισιόδοξη εμφανίζεται σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί (αύριο στις 12 το μεσημέρι) με τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν από την αυριανή Σύνοδο.

Ads

.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν (το απόγευμα της Τετάρτης) η οποία διάρκεσε μία ώρα, ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.

«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», τόνισε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κράτη της ζώνης του ευρώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπέρβαση της κρίσης. «Ήλθε η ώρα, με πνεύμα συναίνεσης, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις οι χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας πως στην αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα κρίνει με αυστηρότητα.

Ads

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αγκ. Μέρκελ: Αναμένει «καλά αποτελέσματα» στην αυριανή σύνοδο

Την «πεποίθησή της» ότι θα υπάρξουν «καλά αποτελέσματα» στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης αύριο, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Εν όψει της συνάντησής της απόψε στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο, η κα Μέρκελ δηλώνει, ακόμη, «βεβαία» πως θα συμφωνηθεί μια κοινή θέση με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε εκφράσει την πεποίθησή της ότι “δεν θα δώσει η Σύνοδος τη λύση” στο πρόβλημα.

Κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας και ο Γιούργκεν Στάρκ

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποφύγουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης «επιλεκτική χρεοκοπία», κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο μήνα οι πολιτικοί υποσχέθηκαν να αποφύγουν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πολιτικοί ενδεχομένως να υπαναχωρούν προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές και κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή ένα κούρεμα των ομολόγων της δεν είναι απαραίτητα ούτε ορθά, επεσήμανε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει τους κανόνες της για την αποδοχή ως ενεχύρων κρατικών ομολόγων χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «χρεοκοπία».

Αναβολή για αύριο της συνάντησης αξιωματούχων της Ευρωζώνης

Εν τω μεταξύ, για αύριο το πρωί μετατέθηκε η συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την προετοιμασία των επιλογών αναφορικά με το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία είχε αρχικά ορισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης.

Η αναβολή της συνάντησης, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο χρηματοδοτικό πακέτο, σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρχίσει αύριο στις Βρυξέλλες στις 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα), δηλαδή μία ώρα αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

«Ορόσημο» οι αποφάσεις της Συνόδου

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αύριο στις Βρυξέλλες. Οι αγορές δείχνουν το ίδιο πράγμα που λέει και ο ίδιος ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης και των υπόλοιπων προβλημάτων που η Ευρώπη αντιμετωπίζει», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν αύριο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και να αποφύγουν την εξάπλωσή της στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα. Αν τα spreads στην Ιταλία και στην Ισπανία ανεβαίνουν, αυτά είναι ερωτήματα που η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει, αντιμετωπίζοντας τις εσωτερικές της αδυναμίες, πράγμα το οποίο κάνει».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και έκανε λόγο για συστημικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού, φορολόγησης και ανταγωνιστικότητας», επισήμανε.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ όσον αφορά στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος του χρέους και ότι η εμπειρία της στη Λατινική Αμερική και τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της νέου προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διμερείς επαφές ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πέμπτης για την ελληνική κρίση χρέους. Το απόγευμα της Τετάρτης, συναντάται με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως η αυριανή σύνοδος είναι «καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης». «Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: «Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Συνομιλία Παπανδρέου – Κλίντον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κατά την επικοινωνία ο κ. Κλίντον συμμερίσθηκε την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι πρέπει στην αυριανή Σύνοδο να υπάρξει λύση και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση.

Γαλλία: Η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει μία οριστική απάντηση στην ελληνική κρίση

Να δώσει από αύριο κιόλας «μία οριστική απάντηση» στην ελληνική κρίση χρέους περιμένει από την αυριανή σύνοδο η Γαλλία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνηση, Βαλερί Πεκρές.

«Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Γερμανία, είναι μία μέρα δουλειάς για να επεξεργασθούμε συγκεκριμένες λύσεις και για να υπάρξουν από την πλευρά μας όλες οι πιθανότητες για να έχουμε αύριο μία συμφωνία. Σήμερα έχουμε πρώτα μία προτεραιότητα, είναι επείγον να βρεθεί μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα», συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για να συναντήσει την Αγκελα Μέρκελ, αφιερώνει όλη την ενέργειά του για την εξεύρεση λύσης, τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχει «η βούληση για την εξεύρεση οριστικής λύσης, που περνά από το γαλλογερμανικό δίδυμο, που αποτελεί τον πυλώνα της ευρωζώνης».

Επιφυλακτική η Πολωνία για τη Σύνοδο

Επιφυλακτικός αναφορικά με την επίτευξη συμφωνία στην αυριανή σύνοδο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα θέλαμε άμεσες και ακριβείς αποφάσεις για την κρίσιμη κατάσταση της Ευρωζώνης», τόνισε ο Tusk, και δήλωσε «επιφυλακτικός για το κατά πόσο οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν βρει λύση και αύριο απλώς θα εγκρίνουν τις αποφάσεις. Ίσως όχι δύσπιστος, αλλά σίγουρα επιφυλακτικός. Φαίνεται ότι σήμερα και πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

Ο Tusk χαρακτήρισε επίσης ότι τις προσπάθειες στην Ευρωζώνη για την ανακούφιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο καθυστερημένες, την ίδια στιγμή που και άλλες χώρες στη νομισματική ένωση εμφανίζουν πλέον σημάδια παρόμοια με εκείνα της Ελλάδας.

Βέλγιο: Ισχύει ακόμη η ιδέα για μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Η επιβολή φόρου στις τράπεζες, με την αρχική ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους να ισχύει ακόμη, θα μπορούσε να είναι μέρος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές ισχύει ακόμη, «αλλά πρέπει να επιλυθούν ακόμη κάποια ζητήματα», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «θα ζητούσαμε από τον ιδιωτικό τομέα να επανεπενδύσει σε νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».

Όσον αφορά τα τρία σενάρια για το πακέτο στήριξης, ο κ. Ρέιντερς επεσήμανε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir ότι οι συζητήσεις αφορούν σε ένα μείγμα προτάσεων αντί για τρεις ξεκάθαρες επιλογές.

Συγκεκριμένα, φέρεται να δήλωσε πως «αυτές δεν είναι ακριβώς επιλογές. Προσανατολιζόμαστε προς ένα μείγμα αυτών των διαφορετικών μέτρων. Ο τραπεζικός φόρος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί».

Τέλος, πρόσθεσε ότι κάποιες από τις επιλογές που εξετάζονται μάλλον θα περιλαμβάνουν υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στη βαθμίδα της χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεξεργάζονται τρόπους, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη στην ΕΚΤ.