Να υπογράψουν φόρμα απέλασής τους καλεί τους ακτιβιστές του γαλλικού πλοίου Dignité, που επιχείρησε την Τρίτη να σπάσει τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ, ώστε να αποχωρήσουν στη συνέχεια εντός 72 ωρών από το κέντρο μεταγωγών του Χολόν, όπου κρατούνται από το βράδυ της Τρίτης.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Ισραηλινής Υπηρεσίας Μετανάστευση Σαμπίν Χαντάντ, οι 15 επιβάτες του γαλλικού σκάφους Dignité-Al Karama, το οποίο ακινητοποίησαν χθες πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, θα επιστρέψουν σήμερα στις χώρες τους. «Ενημερώθηκαν από την υπηρεσία μας και θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο με το οποίο δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν τις επόμενες 72 ώρες», τόνισε η Σαμπίν Χαντάντ. Ένας ακόμη ακτιβιστής φέρεται να έχει ήδη εγκαταλείψει το Ισραήλ.

Οι 16 ακτιβιστές επιχείρησαν χθες να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο, το πλοίο στο οποίο μετέβαιναν καταλήφθηκε σε διεθνή ύδατα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι ακτιβιστές μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο λιμάνι του Ασντότ, προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες ακολούθως στο κέντρο μεταγωγών του Χολόν. Μεταξύ των επιβατών βρίσκεται και ο Βαγγέλης Πισσίας, από την ελληνική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο Iσραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, το Ισραήλ περιμένει την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση Ισραηλινών εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara το 2010 διότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης με την Άγκυρα απέτυχαν.

Ads

«Το πείσμα των Τούρκων δεν μας επέτρεψε να καλύψουμε τις διαφορές των απόψεών μας και πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά το θέμα αυτό», σημείωσε ο Μοσέ Γιαλόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Στις 31 Μαΐου 2010, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα στο τουρκικό πλοίο που ήταν επικεφαλής στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννιά άνθρωποι.

«Η θέση της Τουρκίας είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να δώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων», συνέχισε ο Γιαλόν , προσθέτοντας πως συμμετείχε στις τρεις αποτυχημένες συναντήσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη. Χαρακτήρισε ακόμη τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας «νόμιμο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».