Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ οφείλει να μεταρρυθμίσει τη χώρα του ή να αποσυρθεί από την εξουσία, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, την ίδια ώρα που η πρεσβεία του Κατάρ στη Δαμασκό διέκοψε επ’ αόριστον τη λειτουργία της διπλωματικής της αποστολής μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν στο κτίριό της φιλοκυβερνητικοί Σύροι.

Ads

«Εναπόκειται στον συριακό λαό να αποφασίσει, αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ασαντ θα πρέπει είτε να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις είτε να αποχωρήσει από την εξουσία», δήλωσε ο βρετανός υπουργός στο περιθώριο συνεδρίασης των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες.

«Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν νέες κυρώσεις», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει σειρά κυρώσεων εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Παράλληλα, η πρεσβεία του Κατάρ στη Δαμασκό διέκοψε επ’ αόριστον τη λειτουργία της διπλωματικής της αποστολής μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της φιλο-κυβερνητικοί Σύροι, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα συριακής εφημερίδας. «Μέλη της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ μας ενημέρωσαν ότι η πρεσβεία αναστέλλει τις εργασίες της», δήλωσε Σύρος υπάλληλος της πρεσβείας στην ημι-επίσημη εφημερίδα Al Watan.

Ads

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τη Συρία ή το Κατάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης επιτέθηκαν με πέτρες, αβγά και ντομάτες στην πρεσβεία του Κατάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που εδρεύει στη Ντόχα, για τον τρόπο που καλύπτει τα επεισόδια στη χώρα. Τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν.

Από τα μέσα Μαρτίου στη Συρία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας κατά τις οποίες περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να διασταυρωθούν καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει στα περισσότερα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στη χώρα.