Το Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας πραγματοποιεί έκθεση στην Πάτμο με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στο πλαίσιο της έκθεσης η θεατρική ομάδα «Τέχνη» της Πάτμου θα αποδώσει το περιεχόμενου του σχετικού αποσπάσματος της Καινής Διαθήκης.

Ads

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της έκθεσης, που γίνεται με αφορμή τη θεατρική απόδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης, στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, είναι ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράς.

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι το τελευταίο κείμενο της Καινής Διαθήκης. Πραγματεύεται τη μάχη μεταξύ του Θεού και του Διαβόλου. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο απόστολος Ιωάννης έγραψε το υψηλής ιστορικής σημασίας κείμενο, που αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, όταν ήταν εξόριστος στην Πάτμο, το 96 μ.Χ.

Έργα δέκα εικαστικών καλλιτεχνών από το εργαστήρι του κου Χουλιαρά θα εκτεθούν στο Κέντρο Ορθόδοξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης στη Σκάλα, στο λιμάνι της Πάτμου.

Ads

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 31 Ιουλίου του 2011.

Η «Τέχνη» Αποκαλύπτει

Η θεατρική ομάδα «Τέχνη» της Πάτμου θα αποδώσει το περιεχόμενο του κειμένου της Καινής Διαθήκης σε παραστάσεις, που θα γίνουν στο Σπήλαιο του Ιωάννη στην Πάτμο από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου. Η Γερμανίδα Μπάρμπαρα Χόφμαν είναι υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία ενώ τη σκηνογραφία έχει αναλάβει ο σκηνογράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, Χανς Χόφερ.

«Οπωσδήποτε τη ραχοκοκαλιά του διατρέχει ο αέναος πόλεμος καλού-κακού. Πέραν αυτού όμως, επιλέξαμε να εστιάσουμε και να διακινδυνεύσουμε σκηνικές αναφορές στην αγωνία του σημερινού ανθρώπου να ερμηνεύσει σύγχρονα κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα μέσα από τον προφητικό λόγο του Ευαγγελιστή», δηλώνει η Μπ.Χόφμαν.

«Είναι τεράστια η πρόκληση που έχουμε θέσει στον εαυτό μας να δημιουργήσουμε εκείνη την μυστηριακή ατμόσφαιρα, τις εικόνες και τους ήχους που θα μεταδώσουν κατά το δυνατόν στον θεατή εν είδη παλμού κάτι από το μεγαλειώδη ρυθμό του κειμένου».