Ενώ οξύνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις, το Βερολίνο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο επιτείνοντας έτσι την ανησυχία των αγορών. Εντείνονται οι πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διστακτική της στάση και να προωθήσει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ads

Η ισπανική εφημερίδα El Pais καλεί το Βερολίνο να βάλει τάξη στο χάος των χρεών. «Η καγκελάριος και η ομάδα των αντιρρησιών δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην αβεβαιότητα», γράφει η εφημερίδα. Αλλά και η γερμανική Berliner Zeitung καλεί την Άγκελα Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική του μπλόκου.

«Η κυβέρνηση εκτελεί απλά υπηρεσία»

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των οίκων αξιολόγησης, τα μάτια της Ευρώπης στρέφονται στο Βερολίνο. Εκεί, ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επικρίνει τη διστακτικότητα της κυβέρνησης Μέρκελ. «Στην Ευρώπη είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματική πολιτική κρίση, ίσως την μεγαλύτερη από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΕΕ. Και με εξαίρεση τον κύριο Σόιμπλε η υπόλοιπη κυβέρνηση εκτελεί απλά υπηρεσία. Μερικοί μάλιστα δεν κάνουν ούτε αυτό. Έτσι έχουν τα πράγματα, λέει ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ads

Ωστόσο τη συνταγή για την θεραπεία δεν την έχει ούτε ο κ. Σόιμπλε. Και εκείνος κάνει στροφή 180 μοιρών και τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι οι διστακτικές παρεμβάσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξή του προς την Westdeutsche Allgemeine Zeitung ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η ελληνική κρίση απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά συνιστά να περιμένουμε τα πορίσματα των ομάδων εργασίας του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πάντως στην κυβερνητική γραμμή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης. «Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη λύση του προβλήματος καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική επειδή ακριβώς μπορεί να διατυπωθούν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και επειδή θα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο με ένα ακόμη πρόγραμμα προσαρμογής», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

«To „ευρωομόλογο“ δεν δίνει κίνητρα για συνετή δημοσιονομική διαχείριση»

Όμως ακριβώς στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εντοπίζουν πολλοί το κυριότερο εμπόδιο για μια ταχεία επίλυση του προβλήματος. Ακόμη και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν θεωρεί προβληματικό το εν λόγω εγχείρημα.
Στο τραπέζι με τις δυνητικές λύσεις εξακολουθεί να βρίσκεται η έκδοση ευρωομολόγων. Όλα είναι ανοιχτά, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που όμως επιμένει στο γερμανικό «όχι» στα ευρωομόλογα. «Την γνωρίζουμε την πρόταση, αλλά σε μία ένωση με κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές χρειαζόμαστε κίνητρα και κυρώσεις έτσι ώστε οι χώρες μέλη να τηρούν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εάν όλοι πληρώνουν το ίδιο επιτόκιο δεν υπάρχουν κίνητρα για συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Δεν μπορούμε λοιπόν ακόμη να κοινοτικοποιήσουμε το ρίσκο των επιτοκίων», λέει ο γερμανός υπουργός.

Δεν θα είναι ωστόσο η πρώτη φορά που το Βερολίνο θα υπαναχωρήσει από διακηρυγμένες θέσεις. Το έχει κάνει αρκετές φορές από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση. Από τη μία αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ από την άλλη πλευρά η Ευρώπη περιμένει επειγόντως πρωτοβουλίες. Και αυτό που επιρρίπτεται στο Βερολίνο, σχεδόν από όλους, είναι ότι δεν εκπέμπει σαφή μηνύματα. Οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι δεν επιδεικνύει ευελιξία στο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην λύση του προβλήματος, ενώ το ίδιο άκαμπτη είναι η στάση της στο ζήτημα των ευρωομολόγων. Μέρκελ και Σόιμπλε εξακολουθούν να είναι προσανατολισμένοι στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Πηγή: dw-world.de