Αυστηρότερες ποινές για όσους δεν καταβάλουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο από 1η Αυγούστου 2011 προβλέπει ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Μάλιστα, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ, η ποινές περιλαμβάνουν αυτόφωρο και φυλάκιση.

Ads

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της ΔΟΥ για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.3.2011 η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1.8.2011, στις εξής περιπτώσεις:

Ads

– Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

– Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις.

Αντίθετα για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί 4 μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά την 31 Μαρτίου 2011, δηλαδή είχε διαπραχτεί το αδίκημα, εξακολουθούν να ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις.