Νέα συνάντηση για το ελληνικό χρέος θα έχει σήμερα στη Ρώμη το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με τις πιστώτριες τράπεζες και τον Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Στην ατζέντα θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κρίση χρέους της Ελλάδας, χωρίς αυτό να εκληφθεί σαν χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.

Ads

Οι συζητήσεις για την ελληνική κρίση χρέους περιπλέκονται από την αδύναμη διακυβέρνηση εντός της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία. «Διεξάγονται διαπραγματεύσεις και αυτό είναι περίπλοκο διότι είμαστε 17 χώρες, ή 27 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν σε ένα μελλοντικό πλαίσιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, πχ η Ολλανδία και η Φινλανδία επιμένουν στη συμμτοχή ιδιωτών, καθώς έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα μίας προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, προκειμένου να πεισθούν οι ιδιώτες να συνεισφέρουν με ένα μεγάλο ποσό ελπίζουν να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο στήριξης.

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι «θα έχουμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να έχουμε μία σημαντική συμμετοχή», σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το Βερολίνο κάνει πίσω σε αυτό θέμα. «Δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα», σημείωσε. Όπως ανέφερε, υπάρχει συναίνεση στο Eurogroup για τη συμμετοχή ιδιωτών και ότι το «μόνο» ζήτημα μα που απομένει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό.

Ads