Παγώνει η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης κεφαλαίων για τη μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο. Η μεταφορά αυτή πιθανόν να κόστιζε 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν το πιο πιθανό σενάριο είναι είναι η χρηματοοικονομική μελέτη ανάπλασης της υπάρχουσας έκτασής της με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ads

Το σενάριο μεταφοράς στης Έκθεσης στη Σίνδο είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημ. Μπακατσέλος, στη σύσκεψη μεταξύ του γραμματεά του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάχη και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της πόλης. Ο κ. Μπακατσέλος πρότεινε την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο ως το μόνο ρεαλιστικό σενάριο. Με αυτή την άποψη φαίνεται να συμφώνησε και η πλειονότητα των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, αναφέρει το «Βήμα».

Όμως από την πλευρά του κ Καρχιμάκη επικράτησε σιγή ιχθύος σχετικά με το ζήτημα, γεγονός που πυροδότησε πλήθος ερμηνειών στην πόλη και οδήγησε αργότερα στη γενικότερη επίθεση των στελεχών της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Παρόλο που το επικρατέστερο σενάριο είναι η μόνιμη παραμονή της Έκθεσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός από τη ΔΕΘ ΑΕ, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, για τη μελέτη των νέων εκθεσιακών υποδομών στη Σίνδο. Εάν αυτή προχωρήσει, θα δημιουργήσει ταμειακό ζήτημα στην εταιρεία.

Ads

Προς το παρόν, το μόνο χειροπιαστό που έχει η εταιρεία στα χέρια της είναι η χρηματοοικονομική μελέτη ανάπλασης της υπάρχουσας έκτασής της με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία εκπονήθηκε το 2005 από το γραφείο Δοξιάδη.

Η εφαρμογή της επένδυσης θα προχωρούσε στην επόμενη πενταετία και από το 2011 η εταιρεία θα άρχιζε να έχει έσοδα, ξεκινώντας από 12,9 εκατ. ευρώ, τα οποία σταδιακά αυξανόμενα θα έφταναν τα 29,2 εκατ. ευρώ το 2036. Ο εσωτερικός ρυθμός απόδοσης της επένδυσης θεωρήθηκε ίσως ο υψηλότερος στο είδος του τόσο για την ΔΕΘ ΑΕ (10,4%) όσο και για τον φορέα ΣΔΙΤ (11,8%).

Ωστόσο, η πρωτοβουλία για τη νέα ΔΕΘ ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή να αφήσει πολιτικά «ακάλυπτη» τη διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ.

Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκείνη την εποχή, κ. Β. Παπαγεωργόπουλος «μπλόκαρε» στο υποθηκοφυλακείο 14 στρέμματα που είχε παραχωρήσει ο δήμος στη ΔΕΘ πριν από μισό αιώνα, προκειμένου να ακυρωθεί το σχέδιο, όπερ και εγένετο τελικά ελέω δημοσιονομικής κρίσης.