Δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται από χθες το απόγευμα το πλοίο Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας II καθώς έχει προκύψει μία νέα εκκρεμότητα, που έρχεται να προστεθεί στα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα πλοία του Στόλου.

Ads

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σιέρα Λεόνε, της οποίας σημαία έχει το Τζουλιάνο, ζήτησε από το ελληνικό λιμενικό να προχωρήσει στην αφαίρεσή της σημαίας της. Γεγονός που συνεπάγεται ότι το πλοίο δεν θα έχει άδεια να πλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Ηράκλειο, στην περιοχή της Παντάνασσας όπου και θα ανεφοδιαζόταν με πετρέλαιο, τα λιμενικά σκάφη -που ακολουθούν από την αρχή την πορεία του σκάφους- ζήτησαν από το πλήρωμα να δέσει στο μόλο ώστε να τους δοθούν κάποια απαραίτητα έγγραφα. Το γεγονός ότι υπήρχε πιθανότητα να απαγορευτεί ο απόπλους του σκάφους σε περίπτωση που έδενε στον μόλο, σε συνδυασμό μάλιστα και με το ότι η εν λόγω διαδικασία παράδοσης μπορούσε, νόμιμα, να πραγματοποιηθεί και εν πλω, απέτρεψαν το πλήρωμα να προσεγγίσει τη Παντάνασσα.

Ύστερα από περίπου δύο ώρες αναμονής, τριακόσα μέτρα μακριά από τον μόλο και με τρία λιμενικά να επιβλέπουν παράλληλα το Τζουλιάνο, κατέφτασε ο λιμενάρχης Ηρακλείου. Παρέδωσε στο πλήρωμα ένα έγγραφο το οποίο αφήνει περιθώρια ερμηνείας περί αναστολής της σημαίας της Σιέρα Λεόνε που φέρει το σκάφος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος, είναι ότι υπάρχει εδώ και τρεις μέρες στα χέρια τους ένα παρόμοιο κείμενο στο οποίο όμως λείπει η τελευταία παράγραφος που κάνει νύξη για την ακύρωση της σημαίας. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά έγγραφα έχουν ίδια ημερομηνία έκδοσης και ίδια υπογραφή.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε και του ζήτησε να αφαιρεθεί η σημαία της από το Τζουλιάνο. Αυτή τη στιγμή το λιμεναρχείο έχει στείλει αίτημα προς τη Σιέρα Λεόνε ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Την ίδια ώρα, το Τζουλιάνο κρατεί στάση αναμονής στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όσον αφορά τώρα το γαλλικό πλοίο Αl-Karama το οποίο βρίσκεται στην Σητεία, παρόλο που έχει πάρει άδεια για να πλεύσει προς τη Ρόδο, παραμένει ελεύθερο λίγο έξω από το λιμάνι. Όπως ανέφεραν άτομα από το πλήρωμα του πλοίου, υπήρξε κάποιο σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα με τον καπετάνιο του πλοίου καθώς και ένας άστατος καιρός που απέκλειε το σενάριο απόπλου. Αποφάσισαν έτσι, να περιμένουν με δική τους θέληση, ώστε να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και να τροφοδοτηθούν με κάποια ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα, καθώς και κάποιους ανθρώπους. Σύμφωνα με το πλήρωμα του Al-Karama, αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, αναμένεται να πλεύσουν προς Ρόδο αύριο.

Τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας II βρίσκονται στατικά με την συντριπτική πλειοψηφία των ακτιβιστών να έχουν απομακρυνθεί από αυτά και να βρίσκονται στις πατρίδες τους.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Ισπανική Πρεσβεία. Οι Ισπανοί ακτιβιστές, δέκα στον αριθμό, που έχουν προβεί εδώ και έξι μέρες στην κατάληψή της, αποφάσισαν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους να προχωρήσουν αύριο, Δευτέρα σε απεργία πείνας. Θέλουν με αυτή τους την πράξη να πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας τους, να αντιδράσει και να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας II.

Την Τρίτη 12/7 στις 19:00 το απόγευμα, έχει οργανωθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση προς το Σύνταγμα. Πρόκειται για μία ιδέα της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» σε συνεργασία με άλλους φορείς.