Τουλάχιστον 300 επιβάτες αεροπλάνων που προέρχονταν από την Ελβετία και την Ιταλία κρατούνται σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου αναμενόταν να φτάσουν εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Ένα αεροπλάνο της easyJet με προέλευση τη Γενεύη και ένα άλλο της Alitalia από τη Ρώμη οδηγήθηκαν σε έναν όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστο τερματικό του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν για να ελεγχθεί η ταυτότητα των επιβατών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ads

Εντωμεταξύ, σε δεκάδες άλλους το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο ενώ ζήτησε, όπως ακόμη έγινε γνωστό, από ξένες αεροπορικές εταιρείες να μην επιτρέψουν σε άλλους να ταξιδέψουν από την Ευρώπη προς το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη των ακτιβιστών.

Η Lufthansa, η Alitalia και η ουγγρική Malev, ενημέρωσαν μάλιστα τους ακτιβιστές ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν διότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο 342 «ανεπιθύμητων προσώπων» που δόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στις αεροπορικές εταιρείες.

«Περίπου 30 επιβάτες ανακρίθηκαν και δεν τους επετράπη να συνεχίσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λούμπα Σάμριν, εκπρόσωπος Τύπου. «Προς το παρόν κρατούνται και είναι πιθανό να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν», πρόσθεσε.

Ads

Μία βελγίδα ακτιβίστρια που έφτασε στο Τελ Αβίβ από τη Ρώμη επιβεβαίωσε σε τηλεφωνικής της συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανακρίθηκε επί δύο ώρες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μαζί με περίπου 30 συμπατριώτες της που είχαν αναχωρήσει από την Ιταλία, ενώ δεν τους επιτράπηκε να εισέλθουν στη χώρα.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το Ισραήλ συνέλαβε μόλις έφτασαν στο Μπεν Γκουριόν δύο ακτιβιστές, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος των υπηρεσιών μετανάστευσης Σαμπίν Χάνταντ διευκρινίζοντας ότι οι δύο γυναίκες αρχικά επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στον στολίσκο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Έξι ισραηλινοί αριστεροί ακτιβιστές συνελήφθησαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου έπειτα από μία σύντομη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Παρόλα αυτά κάποιοι ακτιβιστές, κυρίως όσοι έφτασαν χθες Πέμπτη στο Ισραήλ, κατάφεραν να διαφύγουν του ελέγχου των αρχών, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διεθνείς φιλοπαλαιστίνιοι οργανισμοί έχουν ανακοινώσει στο Διαδίκτυο την πρόθεσή τους να φτάσουν σήμερα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να μεταβούν στη συνέχεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όλες τις εισόδους των οποίων ελέγχει το Ισραήλ με εξαίρεση το πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.