Κατά τις 13:00 σήμερα το μεσημέρι απέπλευσε από τα Κύθηρα το πλοίο «Juliano» του Στόλου της Ελευθερίας II με προορισμό το Ηράκλειο. Λίγο νωρίτερα, δεν του είχε επιτραπεί από το Λιμεναρχείο να καταπλεύσει στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης με την πρόφαση ότι δεν υπήρχε χώρος στο λιμάνι. Ταλαιπωρία άνευ ορίων και για το καναδικό «Tahrir» που βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο, καθώς οι λιμενικές αρχές δεν επιστρέφουν στον Έλληνα κυβερνήτη το δίπλωμά του. Το γαλλικό «Dignité Al-Karama» συνεχίζει να βρίσκεται στη Σητεία, όπου του ζητήθηκαν γαλλικά έγγραφα, τα οποία απεστάλησαν απο τη Γαλλία.

Ads

Αρχικά οι επιβαίνοντες και ο κυβερνήτης του «Juliano» ζήτησαν από το Λιμενικό άδεια απόπλου για τον Αγ. Νικόλαο. Το αίτημα αρχικά έγινε αποδεκτό. Όμως ενώ ήταν έτοιμο το πλοίο να αποπλεύσει οι επιβαίνοντες πληροφορήθηκαν από τις λιμενικές αρχές ότι δεν μπορούν τελικά νο πορευθούν προς τον Αγ. Νικόλαο με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει θέση στο λιμάνι, παρόλο που το σκάφος δεν επρόκειτο να μπει μέσα στο λιμάνι αλλά να αγκυροβολήσει έξω από αυτό. Έτσι, στη συνέχεια δόθηκε άδεια απόπλου προς το Ηράκλειο.

Όταν το πλοίο είχε καταπλεύσει στα Κύθηρα, στο μικρό λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, τους ακτιβιστές περίμενε μια πολύ θερμή υποδοχή από τους κατοίκους. Από το ιατρικό κέντρο τους έδωσαν φάρμακα να πάρουν μαζί τους στη Γάζα, τα οποία είχαν μαζέψει οι κάτοικοι. Κάτοικοι, επίσης, τους προσέφεραν ένα πανό που είχαν φτιάξει για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Για το ζήτημα του απόπλου προς τον Άγιο Νικόλαο, το tvxs.gr μίλησε με το Γραφείο Τύπου του δήμου Αγ. Νικολάου. Στο δημαρχείο της περιοχής δεν γνώριζαν τίποτα για το ζήτημα, ενώ ανέφεραν πως μια τέτοια απόφαση, αν υπάρχει, είναι αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου.

Ads

Το γαλλικό πλοίο «Dignite Al-Karama» βρίσκεται ακόμη αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σητείας και περιμένει την έγκριση άδειας απόπλου. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάθε είδους γραφειοκρατικό εμπόδιο και παρόλο που προσκομίζει όλα έγγραφα που του ζητούνται από το Λιμεναρχεία, ακόμη βρίσκει εμπόδια.

Το λιμεναρχείο βρίσκει προφάσεις και ζητά διάφορα έγγραφα, που προσκομίστηκαν όλα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν η μη έγκαιρη κατάθεση φόρου ποσού 30 ευρώ. Το τελευταίο που ζητήθηκε ήταν βεβαίωση της γαλλικής πρεσβείας σχετικά με την μέγιστη απόσταση από την ακτή στην οποία το σκάφος νομιμοποιείται να πλεύσει. Παρά το γεγονός ότι και αυτό το έγγραφο κοινοποιήθηκε από τη γαλλική πρεσβεία, το λιμεναρχείο δεν το αναγνωρίζει και ισχυρίζεται πως δεν είναι αυτό ακριβώς που ζητήθηκε .

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ταυτόχρονα πολίτες συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Σητείας σε ένδειξη υποστήριξης του Στόλου και του γαλλικού καραβιού και διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το καναδικό «Tahrir», που βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο, περνάει επίσης απίστευτη ταλαιπωρία καθώς δεν επιστέφουν από το Λιμεναρχείο το δίπλωμα του κυβερνήτη του πλοίου, Γιώργου Πλώτζα. Το είχαν ζητήσει για να το ελέγξουν. Ο κυβερνήτης ζητάει να του επιστραφεί αλλά οι λιμενικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν το βρίσκουν.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου έκρινε ένοχους εχθές τους τρεις επιβάτες του σκάφους Tahrir, οι οποίοι είχαν συλληφθεί όταν το πλοίο επιχείρησε να αποπλεύσει από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Γάζα, στις 4 Ιουλίου.