Ο χρόνος συζήτησης, το είδος και οι στόχοι του νέου εκλογικού νόμου θα εξαρτηθούν από «πολύ σοβαρές πολιτικές αποφάσεις» διαμήνυσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους διέψευσε ότι η προηγούμενη ηγεσία είχε έτοιμο αντίστοιχο νομοθέτημα, λέγοντας πως η όποια προεργασία αφορούσε μόνο βασικές αρχές του νέου συστήματος.

Ads

Κατά τη διάρκεια της πρώτης άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων «με στόχο τη διεύρυνση και τη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας» και δη την έκφραση των πολιτών για κρίσιμα θέματα πλην δημοσιονομικών (εξαιρούνται από το υφιστάμενο Σύνταγμα). Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έως το Φθινόπωρο θα είναι έτοιμες εισηγήσεις για τις θεματικές οι οποίες μπορούν να περιληφθούν στο εξαγγελθέν δημοψήφισμα από τον πρωθυπουργό.

Ως προς τις υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για το επόμενο διάστημα, ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, στην αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων (θα σχηματιστεί επιτροπή ελέγχου χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία) αλλά και στην υλοποίηση του «Καλλικράτη», που «θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ζώσα πραγματικότητα για τον πολίτη».

Ο ίδιος στάθηκε στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων, στη σύσταση του μηχανισμού εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ, στις εκκρεμότητες μεταφοράς προσωπικού και στην παροχή τεχνικής βοήθειας στους περιφερειάρχες οι οποίοι έχουν αναλάβει (από την 1η Ιουλίου) τη διαχείριση των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ads