Την απόφαση να μην πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως τις 20 Ιουλίου έλαβε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε ότι οι ναυτεργάτες θα περιμένουν έως το τρίτο 10ημερο του Ιουλίου, προκειμένου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων που του έχουν θέσει και κατόπιν θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Ads

Κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, ο αρμόδιος υπουργός είχε δηλώσει στους ναυτεργάτες ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και τους είχε καλέσει να αναζητήσουν από κοινού «ευφυείς λύσεις».

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ δεν πήρε μέρος η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), καθώς είχε διαφωνήσει με την λήξη της απεργίας που είχε ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ζητώντας άμεση συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σε απεργία είχαν καλέσει με χθεσινή ανακοίνωσή τους και τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία και η επιτροπή ανέργων, που μετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία ζητάει την κατάργηση του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου που αναφέρεται στη μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ γεγονός που επηρεάζει τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 20 μήνες οι συντάξεις των ναυτικών έχουν περικοπεί ακόμα και μέχρι 55%. Η ΠΝΟ μέσω του γενικού γραμματέα, Γιάννη Χαλά, έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Ads