Με τη συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση για τον Εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμο Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία του, την οποία αναμένεται να ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Στην πεντάωρη συζήτηση για τον Εφαρμοστικό που διεξήχθη την Τετάρτη, ελάχιστοι βουλευτές (μόλις 12) ζήτησαν να λάβουν το λόγο. Επί του θέματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε τρεις αλλαγές και προέβη σε μία διευκρίνιση:

Πρώτον, ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα παιδιά που έχει κάποιος. Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία παιδιά και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεύτερον, δήλωσε ότι το αναπηρικό επίδομα δεν θα επιβαρύνεται με την εισφορά αλληλεγγύης.

Ads

Τρίτον, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με την εισφορά αλληλεγγύης του 5% θα επιβαρύνονται και οι πρόεδροι, διοικητές και υποδιοικητές όλων των εταιρειών, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, καθώς και των ρυθμιστικών αρχών.

Όσον αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν θα υπάρχει επιβάρυνση, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης θα εξεταστεί αν θα προστεθούν και άλλες εγγυήσεις. Η συγκεκριμένη διευκρίνιση αναφέρεται, όπως είπε, «στα νέα παιδιά τα οποία απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, υφίστανται μια μεταχείριση, η οποία είναι δυσμενής».

Η ψηφοφορία

Στην ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά του Εφαρμοστικού Νόμου επί της αρχής, στηρίζοντας όμως τα άρθρα του που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις (με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις), και τη μείωση των δαπανών του δημοσίου. Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το Νόμο στο σύνολό του. Ήδη από τη συζήτηση της Τετάρτης αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚε και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ο Νάσος Αλευράς από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει δύο βασικά θέματα: Τα φορολογικά μέτρα, με τα οποία επιχειρείται να διορθωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, καθώς και το θέμα της εθνικής συμβολής στο πρόγραμμα για τη δανειοδότηση της χώρας μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία, έχουν περιληφθεί διατάξεις που σχετίζονται με την επενδυτική και την πολεοδομική ταυτότητα των ακινήτων του δημοσίου, έτσι ώστε η πώλησή τους ή η ιδιωτικοποίηση ή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίησή τους να προσφέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο. 



Ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ υποστήριξε ότι τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο Εφαρμοστικός είναι σε λάθος κατεύθυνση «όχι με νούμερα αλλά με τα πρωτοφανή σε αγριότητα και αδικία μέτρα που έρχονται». Με τον Eφαρμοστικό νόμο, όπως δήλωσε, αποδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης η οποία αποτυπώνεται στην κατάρρευση των δεικτών, την ίδια στιγμή που οι θυσίες πήγαν χαμένες, ενώ κατέρρευσε και η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δεδομένου όμως ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι πολιτικές για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σταθμίζοντας υπεύθυνα και σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα θα το στηρίξει» (εκτός από το κεφάλαιο Β, που περιλαμβάνει «περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες»). Επίσης ανέφερε ότι και στο κομμάτι των δαπανών η ΝΔ θα στηρίξει γιατί δεν είναι μόνον τα έσοδα αλλά και η μείωση των δαπανών του Δημοσίου ενώ θα ψηφίσει και την ρύθμιση για το 2% εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων για την ανεργία.



Το ΚΚΕ αφού κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον Eφαρμοστικό νόμο, μέσω του αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου. Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με μισθούς πείνας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η οποία δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για την άνθηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Όπως είπε, ο Εφαρμοστικός επίσης διευρύνει την εμπορευματοποίηση στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια και γενικεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας καταργώντας και τους ελάχιστους θεσμούς περιβαλλοντικής προστασίας. Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση. 



Ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ επισήμανε την αντίθεσή του στη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις και ανέφερε ότι διαφωνεί με την ύπαρξη παρατηρητών της τρόικας στο ΔΣ. Όπως ανέφερε, δεν είναι δυνατόν να καμφθούν όλες οι πολεοδομικές διατάξεις χωρίς να είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένα τα αναπτυξιακά σχέδια για τα ακίνητα του Δημοσίου ενώ δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται θεσμοί (όπως αυτός της επιφάνειας) που κονιορτοποιούν την ενότητα του αστικού κώδικα και θα δημιουργήσει τεράστιες αντιφάσεις στους εφαρμοστές του Δικαίου. Επίσης, πλήρη αντίθεση δήλωσε στη φοροεπιδρομή.


Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της κυβέρνησης, δήλωσε ότι: «Μπορεί να εξασφαλίσατε τους 155, αλλά το 75% του ελληνικού λαού είναι εναντίον της πολιτικής σας, γι αυτό και προωθείτε σαν τον κλέφτη μέτρα 80 δισ που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία υπό την επιτροπεία της τρόικας και επιβαρύνουν τους κοινωνικά ασθενέσθερους». «Όση βία και αν χρησιμοποιήσετε με την βοήθεια των κουκουλοφόρων, αυτή η πρωτοφανής σε κοινωνική αγριότητα πολιτική δεν πρόκειται να σας πάει μακριά» ανέφερε. Όπως είπε ακόμη ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε ότι κάθε ιδιωτικοποίηση και κάθε πώληση απαιτεί ξεχωριστό νόμο και ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή με 180 ψήφους, ενώ «ο εφαρμοστικός νόμος αναιρεί πλήρως το πρώτο μετατρέποντας τη Βουλή σε διακοσμητική όσο για το δεύτερο ο λαλίστατος κύριος υπουργός τα μασάει».