Τουλάχιστον 62 μαχητές που φέρεται να πρόσκεινται στην αλ Κάιντα απέδρασαν έπειτα από επίθεση σε φυλακή της νότιας Υεμένης την Τετάρτη έπειτα από επίθεση που σημειώθηκε σε αυτήν, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Ads

Παράλληλα, έφθασε στη χώρα ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ για συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σχετικά με την άρνησή του να παραιτηθεί, όπως ζητούν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Υεμένης ο Τζέφρι Φέλτμαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ζητήματα Εγγύς Ανατολής, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμπουμπάκρ αλ Κίρμπι και τον αντιπρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου, καθώς και το γιο του προέδρου Άχμεντ Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Υεμένης νοσηλεύεται στη Σαουδική Αραβία μετά τον τραυματισμό του πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Ads

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν «στην κατάσταση στην Υεμένη και στο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας» από τον πρόεδρο στον αντιπρόεδρό του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δυτικές χώρες και η γειτονική Σαουδική Αραβία εκφράζουν φόβους ότι η αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την αστάθεια στην Υεμένη για να εδραιώσει την παρουσία της στη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου ώστε να την χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για να εξαπολύει επιθέσεις στην περιφέρεια και διεθνώς.

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον της φυλακής αλ Μουναουάρα στη νότια πόλη-λιμάνι αλ Μουκάλα, στην επαρχία Χαντραμούτ. «Οι μαχητές άνοιξαν πυρ στις πύλες της φυλακής και αντάλλαξαν πυρά με τους φρουρούς, τραυματίζοντας δύο και σκοτώνοντας έναν», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας προσθέτοντας ότι 62 κρατούμενοι απέδρασαν.

Όλοι οι φυλακισμένοι είναι υπήκοοι Υεμένης και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν φυλακιστεί μετά την επιστροφή τους από το Ιράκ όπου συμμετείχαν στο αντάρτικο εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στη φυλακή πιστεύεται ότι κρατούνταν περίπου 100 μέλη του δικτύου της αλ Κάιντα, σημείωσε αξιωματούχος.

Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στον επί δεκαετίες πρόεδρο Σάλεχ τον κατηγορούν ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές της οργάνωσης Πολεμιστές της Σαρίας (του ισλαμικού νόμου) να καταλάβουν την Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Αμπιάν, τον περασμένο μήνα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μόνον αυτός μπορεί να αποτρέψει την κατάληψη της χώρας από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ντάνιελ Μπέντζαμιν είχε δηλώσει την 14η Ιανουαρίου ότι οι διαδηλώσεις στην Υεμένη ωφελούν την αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, σημειώνοντας πως τα μέλη της «ενεργούν πιο ανοιχτά» και προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας» για την Ουάσινγκτον.