Οξύτατη κριτική άσκησε ο γηραιός ιστορικός ηγέτης της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διμηνιαία επιθεώρηση του περιοδικού Internationale Politik.
Τα πυρά του συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ, αμφισβητώντας έντονα την εξωτερική πολιτική της χώρας του, την διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης των ασθενών κρατών-μελών και τέλος την υποβάθμιση του κύρους της Γερμανίας, ως ηγέτιδα δύναμη στο Ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον.
Ιδιαίτερα καυστικός φάνηκε όταν διατύπωσε την γνώμη του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι: “Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα που ανήκεις και πού πας” και συνέχισε προσθέτοντας :”Αν δεν έχεις πυξίδα, δεν γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύεις και πού πηγαίνεις και άρα δεν έχεις τη βούληση να ηγηθείς, τότε έχεις εγκαταλείψει τη συνέχεια της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής απλώς και μόνον διότι δεν καταλαβαίνεις από τέτοια πράγματα”, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την Γερμανίδα καγκελάριο και τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.
Εκτός των άλλων έκανε μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, διατυπώνοντας την πικρία του, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν την Γερμανία.
Επέκρινε επίσης τη γερμανική ηγεσία, επειδή δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν και εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Παράλληλα εκτίμησε ότι η επιρροή της χώρας του πέρα από τα όρια του Ατλαντικού είναι ελάχιστη. Σύμφωνα με τον 81χρονο πολιτικό: “Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”.
Όσο αναφορά την Ελλάδα, δήλωσε, ότι ο ίδιος δεν θα επέτρεπε την ένταξη της στην Ευρωζώνη, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να διακυβεύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν πρωτύτερα δεν σημειώνονταν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο τόνισε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η ανάγκη παροχής βοήθειας στην Ελλάδα είναι επιτακτική προσθέτοντας ότι : “Πλέον, αν δεν θέλουμε τη διάσπαση της Ευρώπης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας”.
Τέλος προειδοποίησε για την επανεμφάνιση ισχυρών ακροδεξιών αισθημάτων στη Γερμανία, και έδειξε την αντίθεση του στην κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας των γερμανών πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις.
Η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε στην κριτική του Κολ από τις στήλες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung εξαίροντας τα επιτεύγματά του, ειδικά την επανένωση της Γερμανίας και την ένωση της Ευρώπης.

Ads

https://delipanos.blogspot.com/