Tο ενδεχόμενο να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να τηρηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, εξετάζει η κυβέρνηση. Ως επιχείρημα προβάλλεται η έλλειψη χρόνου, αφού στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup υπάρχει όρος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου στο έκτακτο Eurogroup να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να ληφθεί από τους Ευρωπαίοιυς εταίρους η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Ads

Πολλοί είναι, όμως, οι βουλευτές του Πα.Σο.Κ. που διαφωνούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έτσι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δημιουργήσει νέα αναταραχή στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και να προκαλέσει διαφωνίες για ακόμη μια φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ήδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, γι’ αυτό πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα βάλει τέλος στην αδικία». Ο υπουργός επανέλαβε πως το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες από τους δανειστές μας για εκταμίευση της 5ης δόσης. Για τον εφαρμοστικό νόμο τόνισε πως η συζήτηση στη Βουλή θα είναι διεξοδική.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την κατανόησή του στην ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου.

Ads

Από την πλευρά του το Κ.Κ.Ε αντιδρά έντονα και για την πιθανή διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και για τη στάση της Ν.Δ.: «Η συμφωνία της ΝΔ στην άμεση ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων δεν είναι συμφωνία μόνο επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι διακηρύξεις της για άλλο μείγμα και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι για λαϊκή κατανάλωση. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς και στην πλουτοκρατία που υπηρετούν με 48ωρη απεργία και πολιτική τιμωρία» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Έναν καλά στημένο εκβιασμό, με στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει τις πιέσεις για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΝ “οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τεχνοκρατών τις προηγούμενες μέρες για «σίγουρη» εκταμίευση της δόσης, αντικαθίστανται τώρα με απειλές, προσπαθώντας να πείσουν ότι η αποτυχημένη και καταστροφική τους πολιτική είναι μονόδρομος.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “αυτό που εντέχνως προσπαθεί να κρύψει τόσο η Τρόικα, όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο μοναδικός τους φόβος προέρχεται από τους αγώνες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, για φορολόγηση του πλούτου, για δίκαιη ανάπτυξη και προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους”.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη, είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου τον ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων μετά τις αποφάσεις που έλαβε χθες και προχθές το Eurogroup και ιδιαίτερα για την ανάγκη να έχουν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συμφώνησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πάρουμε την πέμπτη δόση.

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά και τα όσα συζήτησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο που θα ψηφιστούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφιστεί με λιγότερους ακόμη κι αν αποχωρήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αλλαγές επί των σχεδίων

Κι ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας των δανειστών (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ.), προκειμένου να επιβλέψουν την τήρηση των συμφωνηθέντων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2011-2015, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, επί των σχεδίων του προκατόχου του, για τις αυξήσεις της φορολογίας και γενικά για ανακατανομή των βαρών του Μεσοπρόθεσμου, γεγονός που ίσως θορήβησε την τρόικα, η οποία επιθυμεί την απόλυτη τήρηση του Μεσοπρόθεσμου και την εξοικονόμηση ποσού ύψους 28,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που είχε εκδώσει η τρόικα μετά την τελευταία επίσκεψη και έλεγχο της ελληνικής οικονομίας το Μάιο, περιγράφονται τόσο οι στόχοι του προγράμματος όσο και επιμέρους μέτρα, στα οποία θα στηριχθεί η επίτευξη των στόχων. Ειδικότερα το συνολικό ύψος των μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011 και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015. Η κατανομή των μέτρων ανά έτος είναι η ακόλουθη:

  • Το 2011 6,5 δισ. ευρώ
  • Το 2012 6,8 δισ. ευρώ
  • Το 2013 5,2 δισ. ευρώ
  • Το 2014 5,4 δισ. ευρώ
  • Το 2015 4,3 δισ. ευρώ

Ενδεχόμενες αλλαγές στην έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, τη φορολογία των ακινήτων, το μέτρο των αποδείξεων και γενικότερα των φορολογικών μέτρων θα τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Για την έκτακτη εισφορά έχει ανακοινωθεί ότι θα επιβάλλεται συντελεστής 1% έως τα εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ, 2% πάνω από τις 20.000 και 3% πάνω από τις 50.000. Σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο αυτή να επιβληθεί κλιμακωτά. Αν το μέτρο εφαρμοστέι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα κρατικά έσοδα σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ εάν εφαρμοστεί κλιμακωτά τα έσοδα πέφτουν στο 1/3, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον ένα από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες ευνοϊκές αλλαγές στα χαμηλά εισοδήματα που θα πλήξει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς είναι η επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το ύψος του τέλους ίσως είναι 100 ευρώ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία”, υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα θα τεθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ή τα 8.000 ή τα 6.000 ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί την αναγκαιότητα διατήρησης της πλειοψηφίας στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα”, το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται θα είναι αξίας 15.000 ευρώ. Δηλαδή, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα χρειάζεται να μαζέψει αποδείξεις 5.000 ευρώ. Σήμερα, όπως ισχύει το μέτρο των αποδείξεων, χρειάζεται αποδείξεις 3.000 ευρώ.

Για τη φορολογία των ακινήτων ανοικτό είναι το θέμα του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας, που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τμ από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Εάν τελικά εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, τότε ενδέχεται να μην επιβάλλεται σε όλες τις κατοικίες, αλλά για τις κατοικίες άνω των 80τμ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 σήμερα , επαρκεί για να καλυφθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, κάτι που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι, μαζί με το πάγωμα αντικειμενικών αξιών για το 2011.

Στο τραπέζι ακόμα είναι η έκτακτη εισφορά για μεγάλα ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, η αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση από 13% σε 23%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και μη αλκολούχα ποτά και η φορολογία των τραπεζικών συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, συζητείται, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ/1.000 λίτρα, από 21 ευρώ/1.000 λίτρα σήμερα. Η επίπτωση στην τιμή λιανικής υπολογίζεται σε 5 λεπτά το λίτρο.

Στο αυριανό υπουργικό ο εφαρμοστικός νόμος

Το απόγευμα της Τετάρτης στις 16:00 ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Θα συζητηθεί επίσης ο νέος τρόπος έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 14:00, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και θα ασχοληθεί με τα ίδια θέματα, δηλαδή την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου καθώς και το νομοσχέδιο για την έκδοση των αδειών δόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι στη 10μελή Κυβερνητική Επιτροπή μετέχουν: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.