Να δώσει την έγκρισή του σε σαρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Ονομάτων Περιοχής (Domain Νame System- DNS) ετοιμάζεται να δώσει ο οργανισμός ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) που συνεδριάζει σήμερα στη Σιγκαπούρη.

Ads

Το διοικητικό συμβούλιο του ICANN, που έχει την υψηλή εποπτεία στο σύστημα ονοματοδοσίας του διαδικτύου, συνεδριάζει σήμερα στη Σιγκαπούρη προκειμένου να ψηφίσει επί ενός σχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει την υιοθέτηση χιλιάδων νέων καταλήξεων στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων καταλήξεων σε γραφή πέραν της λατινικής, όπως η κινεζική ή η αραβική.

Η κατηγοριοποίηση των νέων καταλήξεων θα μπορούσε να γίνει βάσει τομέα ενδιαφέροντος, εθνικότητας ή γεωγραφίας. Σήμερα, πέραν των «.com», «.org» και «.int» είναι διαθέσιμες περίπου 300 καταλήξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τη χώρα προέλευσης της ιστοσελίδας, όπως τα «.gr» για την Ελλάδα, «.be» για τo Βέλγιο, «.de» για τη Γερμανία, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν το σχέδιο αυτό που συζητείται σήμερα εγκριθεί, τότε θα σηματοδοτήσει την πιο εντυπωσιακή έως τώρα μεταμόρφωση του Συστήματος Oνομάτων Περιοχής από τη δημιουργία του κατά τη δεκαετία του ’80, αλλά και μία από τις πλέον επαναστατικές αλλαγές για το διαδίκτυο στο σύνολό του.

Ads

Εάν το υπό συζήτηση σχέδιο εγκριθεί, τότε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν τις δικές τους καταλήξεις, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα κάνουν σχετική αίτηση για λόγους κύρους.

Η υιοθέτηση όμως του σχεδίου θα έχει και κόστος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση για όνομα περιοχής (domain name) της επιλογής της εταιρείας, θα στοιχίζει 185.000 δολάρια. Ορισμένες επιχειρήσεις φοβούνται ότι κάποιοι θα προλάβουν να αποκτήσουν καταλήξεις, που παραπέμπουν στα δικά τους εμπορικά τους σήματα, προκαλώντας έτσι σκόπιμη σύγχυση στους καταναλωτές.