Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός WikiLeaks προσφέρει την ευκαιρία σε οχτώ άτομα να δειπνήσουν με τον ιδρυτή του, Julian Assange, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Οι θέσεις βρίσκονται σε δημοπρασία στη βρετανική ιστοσελίδα eBay. Η προσφορά για μια θέση έφτασε την περασμένη Τετάρτη τα 620 δολάρια ενώ το WikiLeaks δεσμεύεται να καλύψει το τελικό κόστος της θέσης.

Ads

Στο τρίωρης διάρκειας γεύμα που θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου, θα βρίσκεται και ο Σλοβενικής καταγωγής Μαρξιστής φιλόσοφος Slavoj Zizek. Ο Julian Assange μαζί με τον Slavoj Zizek πρόκειται αργότερα την ίδια μέρα να μιλήσουν στο Troxy του ανατολικού Λονδίνου για τις επιπτώσεις του WikiLeaks στον κόσμο και τη μελλοντική προσφορά του.

Το WikiLeaks εξαρτάται από τις δημόσιες δωρεές και υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων Mastercard, Visa και PayPal σταμάτησαν την επεξεργασία των πληρωμών επικαλούμενες έλλειψη νομιμότητας της ιστοσελίδας. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Wau Holland Foundation, ένα από τα κύρια κανάλια χρηματοδότησης δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι παρά τον αποκλεισμό των διαύλων πληρωμών, η χρηματοδότηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και ότι σε δυόμιση μήνες συγκεντρώθηκαν πάνω από 900.000 ευρώ για λογαριασμό του Wikileaks.

Αυτό το μήνα, απονεμήθηκε στον Assange το βραβείο δημοσιογραφίας 2011 «Martha Gellhorn». Την ίδια στιγμή ο Assange βρίσκεται με εγγύηση στη Βρετανία αφού αντιμετωπίζει καταγγελίες για σεξουαλικά παραπτώματα σε βάρος δύο γυναικών στη Σουηδία. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Ads

Οι αρχές των ΗΠΑ ερευνούν κατά πόσον το WikiLeaks παραβίασε το νόμο απελευθερώνοντας χιλιάδες μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης. Ο «τυχερός» που θα βρεθεί με τον Assange σίγουρα έχει πολλά να τον ρωτήσει.