Σε δημοψήφισμα προσανατολίζεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαυρεωτικής, εφόσον το ΥΠΕΚΑ αποδεχτεί την πρόταση για χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση Αγ. Ιωάννης – Φοβόλες, δίπλα στον παλαιό ΧΑΔΑ. Η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί τη νέα πρόταση του δήμου και οι πληροφορίες θέλουν το ΥΠΕΚΑ να τη βλέπει με θετικό μάτι. Ωστόσο την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς ορισμένοι φορείς, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι που κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική αλλαγή της στάσης της δημοτικής αρχής.

Ads

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 27/5/2011, αποφασίστηκε ότι, εφ’ όσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα τεθεί προς έγκριση από τους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής, με δημοψήφισμα. Πάντως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε χθεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι αν σε περίπτωση δημοψηφίσματος οι κάτοικοι της Κερατέας απορρίψουν την πρόταση του δήμου, «ο αγώνας θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής δήμαρχος και της Γραμματείας
της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επισημαίνεται πάντως ότι από την συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη έγινε αντιληπτό ότι η μεγιστοποίηση των προβλημάτων για χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για την κυβέρνηση ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση του Οβριόκαστρου. «Εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τέτοια περιθώρια στην κυβέρνηση και χωρίς να εγκαταλείπεται η πρόταση για ΒΙΟΠΑ, άρχισε να εξετάζεται και η λύση του παλιού ΧΑΔΑ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του δήμου, για την κατασκευή του έργου σε 50 στρέμματα στη θέση Φοβόλες, η ποσότητα που θα διαχειρίζεται η μονάδα θα είναι 60.000 τόνοι τον χρόνο με δυνατότητα αύξησης μέχρι 80.000 τόνους για το σύνολο των απορριμμάτων και της λυματολάσπης των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Υπεύθυνος φορέας για την κατασκευή και διαχείριση των εγκαταστάσεων θα είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ. Η υλοποίηση της πρότασης προϋποθέτει την τροποποίηση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος από την πλευρά του συναντά συνεχή εμπόδια και αντιδράσεις.

Ads

Πάντως ο πρώην δήμαρχος Κερατέας και νυν δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, Σταύρος Ιατρού, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «πρότεινε μια περιοχή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την περιοχή που είχε προταθεί αρχικά από την κυβέρνηση, είναι δηλαδή πολύ κοντά στο Οβριόκαστρο, έχει περιφερειακό σχεδιασμό και την δημιουργία νέου ΧΥΤΥ και 2 εργοστασίων».