Αληθινά πυρά χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, Αλί Σαλέχ. Οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης σκότωσαν τουλάχιστον 50 μέλη της αντιπολίτευσης στη Σανάα στις μάχες αυτής της εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Ads

Μάχες ξέσπασαν με στελέχη της αντιπολίτευσης καθώς η εκεχειρία, η οποία είχε συμφωνηθεί το σαββατοκύριακο, ανάμεσα στις αρχές και σε μια ομάδα φυλών κατέρρευσε. Οι μάχες στη Σαναά επεκτάθηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι συγκρούσεις που έχουν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης κλιμακώθηκαν.Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το σπίτι του ηγέτη της φυλής Χάσιντ, του Χαμίντ αλ Άχμαρ, υπέστη πλήγματα από οβίδες στη διάρκεια των μαχών ανάμεσα στο στρατό και ένοπλα μέλη φυλών.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται δυνάμεις που ελέγχονται από συνομοσπονδία φυλών, αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο Σάλεχ. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 135 άτομα από τις αιματηρές συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα, το εξαμελές GCC (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να βρεθεί μία ειρηνική λύση στην Υεμένη, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία των τελευταίων μηνών.

Ads

Με δήλωσή του ο Αμπντάλα αλ-Ζαχιανι, γενικός γραμματέας του GCC επιβεβαίωσε την συνέχιση των προσπαθειών των χωρών αυτών «για να ενισχυθούν τα αδέλφια στην Υεμένη και να φτάσουν σε μία ειρηνική λύση που θα δώσει ένα τέλος στις συγκρούσεις».

Το GCC είχε προτείνει να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Σάλεχ και να δοθεί νομική ασυλία στον ίδιο, στα μέλη της οικογένειάς του και στους συμβούλους του.