Σε επί της αρχής συμφωνία για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νέο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει αυξημένη εξωτερική χρηματοδότηση. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε πιθανό ένα νέο πακέτο βοήθειας έως τα τέλη Ιουνίου, αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, το πρόγραμμα εγκρίθηκε την Τετάρτη, στη συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη

Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, μετά «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, περιορισμένη όμως ώστε να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Ads

Σχετικά με το ύψος της βοήθειας, η πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με το Reuters, η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η Αθήνα θα συγκέντρωνε 27 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2011 και ακόμη 38 δισ. το 2012.

Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Επί της αρχής συμφωνία στην Ε.Ε. για το νέο πακέτο βοήθειας

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε πιθανό ένα νέο πακέτο βοήθειας έως τα τέλη Ιουνίου, αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ο Γιούνκερ, που συναντάται την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, διέψευσε επίσης τα περί έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ης Ιουνίου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, sύμφωνα με το Dow Jones Newswire , τόνισε πως «η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα που θα δοθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, ότι θα εφαρμόσει στην πράξη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την αξιολόγηση της τρόικας, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters θα είναι έτοιμη την Παρασκευή. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα, Πέμπτη.

O πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε επίσης την Πέμπτη πληροφορίες που έκαναν λόγο για έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ης Ιουνίου. Στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, για να «κλείσει» πλήρως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. «Θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για τους Έλληνες εργαζόμενους και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν έχει αλλάξει», απάντησε ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ότι τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά την κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή και την συνάντηση του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα έχει μεγάλο αντικείμενο εργασίας.

Η ΕΚΤ ως προς τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

Η πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση ενός ποσού της τάξεως των 60-65 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκριθεί αρχικά δάνειο 30 δις ευρώ για το 2012 και στη συνέχεια η γερμανική πλευρά προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση άλλων 30 δις για το 2013 να θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων με την εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Aν αποφασισθεί η συµµετοχή των ιδιωτών, το νέο δάνειο θα διαµορφωθεί στα 30-40 δις ευρώ, ενώ χωρίς τη συµµετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στα 60 δις ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν είπε ποτέ ότι είναι αντίθετη με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει αυτή η συμμετοχή, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της ΕΚΤ είναι κατά μιας «αμιγούς» αναδιάρθρωσης του χρέους.