Ένα ρομπότ που κατασκεύασαν φοιτητές του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σουίνμπερν, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, επίλυσε σε μόλις 10,69 δευτερόλεπτα ένα από τα πιο γνωστά παζλ, τον κύβο του Ρούμπικ, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ads

Οι έξι φοιτητές μηχανολογίας, ρομποτικής και πληροφορικής, που δημιούργησαν το ρομπότ με την εύγλωττη ονομασία “Ρούμπι” από το μηδέν, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας τους στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, προτίθενται να κάνουν αίτηση για την αναγνώριση -και επίσημα- του νέου ρεκόρ από τον διεθνή Οργανισμό Γκίνες.

Το προηγούμενο ρεκόρ επίλυσης του συγκεκριμένου παζλ από ρομπότ κατείχε, από τον Οκτώβριο του 2010, ο “Cubinator” με ταχύτητα 18,2 δευτερόλεπτα. Το παγκόσμιο ρεκόρ επίλυσης του κύβου Ρούμπικ από άνθρωπο κατέχει ο Φέλιξ Ζέμντεγκς, ο οποίος πέτυχε φέτος ταχύτητα 6,24 δευτερολέπτων στο διαγωνισμό “Kubaroo Open 2011”.

Στο χρονικό διάστημα των 10,69 δευτερολέπτων που χρειάζεται το ρομπότ για να λύσει τον κύβο, περιλαμβάνεται και ο χρόνος για να ελέγξει την αρχική κατάσταση του παζλ. Το ρομπότ φωτογραφίζει κάθε όψη του κύβου, με μια κάμερα web, και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μαθηματικού αλγορίθμου, ενός ειδικού προγράμματος λογισμικού, βρίσκει τη λύση. Το ρομπότ κινείται με ταχύτητα και ακρίβεια χάρη σε ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου των κινήσεών του σε πραγματικό χρόνο.

Ads