Το Πακιστάν αποφάσισε να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση από ξηράς και αέρος στο Βόρειο Βαζιριστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσίευμα πακιστανικής εφημερίδας που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ισχυρή έκρηξη σήμερα σε εστιατόριο στο Βόρειο Bαζιριστάν προκάλεσε τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων.

Ads

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εδώ και καιρό ασκούσαν πιέσεις στο Πακιστάν για να δώσει το πράσινο φως για επίθεση στην περιοχή, προκειμένου να εξαρθρώσει το δικτύο Χακάνι, μιας σκληροπυρηνικής οργάνωσης των Ταλιμπάν που μάχεται τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η πακιστανική εφημερίδα “News” επικαλέσθηκε “ανώτερους αξιωματούχους” σύμφωνα με τους οποίους αεροσκάφη της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας θα πλήξουν στόχους στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής πριν πραγματοποιηθούν χερσαίες επιχειρήσεις.

Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα δήλωσε ότι προσπαθεί να διασταυρώσει την είδηση, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δηλώσεις από πακιστανούς αξιωματούχους.

Ads

Αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, εκτιμούν ότι ένα πλήγμα κατά του δικτύου Χακάνι, θα προσδώσει στο Πακιστάν το χαμένο κύρος της, έπειτα και από την αμερικανική επιχείρηση και το θάνατο του μπιν Λάντεν που κρυβόταν στην επικράτεια της χώρας και θα ανατρέψει την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Ινδίας στο Αφγανιστάν.