Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής συγκέντρωση των πολιτών στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα κατά την οποία οι πολίτες βγήκαν στις πλατείες περισσότερων από 100 πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες όλων των ηλικιών που συγκεντρώθηκαν στις πλατείες της χώρας μας φώναζαν για πέμπτη συνεχή μέρα συνθήματα κατά των πολιτικών, της διαφθοράς, της χρεοκοπίας των αξιών της Ελλάδας ενώ μέρα με τη μέρα το κίνημα ενδυναμώνεται και οργανώνεται… Το ραντεβού στις πλατείες ανανεώθηκε για σήμερα στις 18.00 σε όλες τις πλατείες της χώρας.

Ads

Αθήνα – Πλατεία Συντάγματος

Δεκάδες χιλιάδες εξοργισμένοι πολίτες κατέκλυσαν και την Κυριακή την πλατεία Συντάγματος στη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση μέχρι στιγμής. «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Κλέφτες! Κλέφτες! Κλέφτες» και «η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια» ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξε χθες το πλήθος που ξεπερνούσε τις 50.000 άτομα, σύμφωνα με τον Τύπο.

Με τραγούδια, γιουχαϊσματα, σφυρίχτρες, κατσαρολικά, αυτοσχέδια πλακάτ και σημαίες, το πολύχρωμο πλήθος από νέους, γέροντες, οικογένειες με μωρά και ακόμα μέχρι και ιερείς επέμειναν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο για ακόμα μία μέρα να διαμαρτύρονται για την κρίση στη χώρα. Οι σκηνές που αρχικά ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα Ελλήνων και Ισπανών, πλέον αυξάνονται συνεχώς με όλο και περισσότερους να αποφασίζουν να διανυκτερεύσουν στην πλατεία Συντάγματος.

Ads

Αυξημένη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας καθώς νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία ακροδεξιών στοιχείων στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αφορμή την επέτειο… της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Όπως σημείωναν οι πολίτες στην πλατεία, το μετρό εμφανίστηκε ανίκανο να εξυπηρετήσει τον κόσμο, καθώς η αραιή συχνότητα των δρομολογίων είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

Στη συνέλευση των πολιτών συμμετείχαν γύρω στις 3.000 άτομα, ενώ άλλα 10.000 παρακολουθούσαν τη συζήτηση. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι να μιλήσουν στους συμπολίτες τους έχουν αυξηθεί τόσο που πλέον χρειάστηκε να δοθούν χαρτάκια με νούμερο. Μερικές από τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν:

  • Η συγκρότηση ομάδας εργασίας και αλληλεγγύης για τους ανέργους και απόρους.
  • Η συγκρότηση ομάδας περιφρούρησης μεταναστών που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις
  • Η στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που αντιδρούν στα όσα επιβάλλει η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να στηριχθούν από όλους οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  • Μια υπερήλικη κυρία, 103 ετών και πρώην μετανάστρια στις ΗΠΑ, πρότεινε να καλλιεργηθούν τα κτήματά μας για να παράγει ο λαός την τροφή του
  • Προτάθηκε η λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, σε πλατείες, γειτονιές κλπ και οι αποφάσεις να μεταφέρονται στη συνέλευση
  • Διατυπώθηκε πρόταση για γενική απεργία που να θέτει πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα
  • Επαναδιατυπώθηκε θέμα διαγραφή του απεχθούς χρέους και η τιμωρία των υπευθύνων από τη Δικαιοσύνη

Θεσσαλονίκη

Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε γύρω στις 19:00 καθυστέρησε λίγο τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, ωστόσο μόλις η βροχή κόπασε, ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει σύντομα και να ξεπεράσει τις 10.000. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν μαζικά στη διαρκή Γενική Συνέλευση όπου ο καθένας μπορεί να πάρει το λόγο, να εκφράσει τις απόψεις τους και να κάνει προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα των εξοργισμένων με τη διαφθορά και την εξόντωση της χώρας και των πολιτών της.

Καλέσματα για σήμερα το πρωί 12:00 από την ομάδα προώθησης στο δρόμο:

  • Δυτικά Πλατεία Επταλόφου 12:00
  • Γήπεδο Χαριλάου (Παπαναστασίου) 12:00
  • Καλαμαριά: Πεζοδρομος μπροστά στο Δημαρχείο 12:00
  • Κέντρο Καμάρα: 12:00
  • Συνάντηση της ομάδας προώθησης για καινούργες ιδέες και προγραμματισμό δράσεων, τη Δευτέρα στις 18.00, στο τραπέζι των πληροφοριών στο Λευκό Πύργο.

Πελοπόννησος

Στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου συνεχίστηκε η συγκέντρωση των πολιτών, όπου είχε στηθεί κιόσκι και συγκεντρώνονταν υπογραφές και σχόλια από τους συμμετέχοντες.

Οι συγκεντρώσεις “αγανακτισμένων πολιτών” συνεχίστηκαν και στην Καλαμάτα, με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους και για απόψε το βράδυ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση

ΟΙ διαμαρτυρίες των πολιτών είχαν πανευρωπαϊκή διάσταση, με εξοργισμένους πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανικανότητας των πολιτικών να προστατεύσουν τα δικαιώματα του λαού να κατακλύζουν τις πλατείες εκατό και πλέον πόλεων σε όλη την ήπειρο.

Στο Άμστερνταμ της Ολλανδιάς, εκατοντάδες πολίτες, στην πλειοψηφία τους Έλληνες και Ισπανοί κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης. Πολίτες βγήκαν και στις πλατείες της Λισαβόνας, στήνοντας σκηνές στις πλατείες Ρόσιο και Τσιάδο. Και στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου σημειώθηκε συγκέντρωση, μικρή στον αριθμό αλλά με έντονη ενέργεια και διάθεση για συμμετοχή.

Οι πολίτες που είχαν εκδιωχθεί βιάιως από την Πλάθα Καταλούνια της Βαρκελώνης, προχθές, από την αστυνομία επέστρεψαν δριμύτεροι και κατέλαβαν εκ νέου την κεντρική πλατεία της πόλης.

Η σχετική σελίδα “EUROPEAN REVOLUTION 29TH MAY-ALL CITIES OF EUROPE“, στο FaceBook, έχει ξεπεράσει τα 90.000 μέλη που οργανώνουν σήμερα ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε 130 πλατείες σε παραπάνω από 26 πόλεις.

Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στη Γαλλία

Ζηλεύοντας τα «κατορθώματα» της Ισπανικής Αστυνομίας, η Γαλλική αστυνομία επιτέθηκε χθες το βράδυ κατά των 5.000 διαδηλωτών στην πλατεία της Βαστίλλης επιχειρώντας να τους διαλύσει. Οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν βίαια με τα γκλοπ ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν μεγάλη χρήση χημικών.