Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία προειδοποίησε πως «το σενάριο αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η µεθόδευσή του». Στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημόσιο χρέος, αντιπαράθεση στην οποία κεντρικό ρόλο είχαν οι δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τη δήλωση Δαμανάκη ή να ζητήσει την παραίτησή της. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες τόνισε ότι στόχος της κ. Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους Έλληνες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Ads

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμέλια Τόρες, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, «σχήμα λόγου» και υποστήριξε ότι σε κανένα επίπεδο, ούτε στην Επιτροπή, αλλά ούτε και στο Eurogroup, δεν έχει τεθεί το θέμα αυτό, το οποίο αρνήθηκε μάλιστα να κατονομάσει, κάτι που, όπως είπε, θα ενίσχυε τις εικασίες και τα σενάρια. Επιπλέον τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Δαμανάκη ή να ζητήσει την παραίτησή της, υποστηρίζοντας, ότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει ότι «εκβιάζει μονάχα τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές κλείνοντας το μάτι στον κ. Δασκαλόπουλο και παίζοντας με τη φωτιά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στις δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι πρώτη φορά ακούει τον κ. Τσίπρα να ανησυχεί για το μέλλον και προοπτική του τραπεζικού συστήματος την ίδια ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «με δημόσιες τοποθετήσεις τους, καλλιεργούν προτάσεις για έξοδο απ’ το ευρώ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες». Νωρίτερα πάντως και «πράσινα» στελέχη αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης επέκριναν τη Μαρία Δαμανάκη για τις δηλώσεις της.

Ads

Ο κ. Τσίπρας πέρασε ξανά στην αντεπίθεση και υποστήριξε ότι το γεγονός ότι ο κ. Σαχινίδης δεν καταδίκασε την επίτροπο καθιστά την κυβέρνηση συνυπεύθυνη, κάνοντας λόγο για «ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα που θέλετε να θέσετε στην κοινωνία χωρίς να σας νοιάζουν οι επιπτώσεις».

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για εκβιασμό, στον οποίο «επιστρατεύουν με ανευθυνότητα την απειλή χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε το ίδιο στα τέλη του 2009, οδηγώντας τη χώρα στο Μνημόνιο, μιλώντας τότε «για κίνδυνο χρεοκοπίας, για διεφθαρμένη χώρα, για οικονομία στην εντατική και Τιτανικό». Χαρακτήρισε επιπλέον «περίεργες, ακατανόητες και επικίνδυνες» τις κινήσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως δηλώσεις όπως της κ. Δαμανάκη, ομολογούν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε.

«Ρωτάει η κυβέρνηση τι θα κάνουμε αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση της βοήθειας. Ουσιαστικά θέλουν να καταστήσουν ένοχο τον ερωτώμενο, ενώ την ευθύνη της απάντησης την έχει η κυβέρνηση» υποστήριξε αναφορικά με τα περί στάσης πληρωμών αν η τρόικα δεν δώσει στην Ελλάδα την πέμπτη δόση του δανείου.

«Ωμό» και «χυδαίο» εκβιασμό χαρακτήρισε το δίλημμα «ή δέχεστε το μεσοπρόθεσμο ή πτωχεύετε, γυρίζετε στη δραχμή», ενώ παράλληλα μίλησε για την δημιουργία μίας «σύγχρονης βαρβαρότητας», η Αλέκα Παπαρήγα. Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκης, σημείωσε ότι δεν ξέρει αν επρόκειτο για δική της πρωτοβουλία ή αν έγινε σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, «πράγμα που δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση», παρατήρησε.

«Όποιοι κι αν βρίσκονται πίσω από τη δήλωση, παίζουν με τη φωτιά. Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναστρέψιμη για μια χώρα, τότε μπορεί να αποδειχθεί αναστρέψιμη για όλες. Αναμφίβολα χρωστάμε στους εαυτούς μας σοβαρές αλλαγές, η κρίση όμως του ευρώ δε μπορεί να οφείλεται μόνο στις ευθύνες μιας μικρής χώρας. Η άρνηση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ακούσουν ακόμη και τις προτάσεις του ευρωκοινοβουλίου, μακροπρόθεσμα θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια όλης της ευρωζώνης», τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η κ. Δαμανάκη είπε μεγαλοφώνως αυτό που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες σε όλους τους κύκλους της Ευρώπης, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Δική μας δουλειά είναι να το εμποδίσουμε. Δική μας δουλειά είναι να ενωθούμε, να δώσουμε μάχη και να μην επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας πως να αρνούμαστε την πραγματικότητα δεν είναι λύση.

Διαμαντοπούλου: Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρώ

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί το ευρώ εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. «Η ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ είναι κορυφαία κατάκτηση της χώρας μας» δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις, τις προϋποθέσεις και τις συμμαχίες για να προασπίσει την ένταξη αυτή.

«Ως άνθρωπος που υπηρέτησα την ΕΕ, θεωρώ ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Είναι ιστορικά ασυγχώρητο να μη βλέπουμε αυτό που έρχεται. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός και πολιτικός να αδρανεί» τόνισε. «Η Ελλάδα» υποστήριξε, «απέχει ελάχιστα από το βάραθρο μιας πτώσης και ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές δυνάμεις του τόπου να βγουν από τον εγωιστικό τους εγκλωβισμό και να συνεννοηθούμε, να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας. Oφείλουμε να δώσουμε όλοι τη μάχη και περαιτέρω καθυστέρηση σημαίνει θηλιά στο λαιμό» κατέληξε.

La Libre Belgique: Ποια η σκοπιμότητα των δηλώσεων Δαμανάκη;

«Η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη είπε δυνατά εκείνο που ορισμένοι σκέφτονται από μέσα τους;», γράφει η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, που αναρωτιέται ως προς την σκοπιμότητα των όσων είπε η Ελληνίδα Επίτροπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, παρακαλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «γυρίζουν τη γλώσσα στο στόμα τους επτά φορές», πριν σχολιάζουν την κρίση του εθνικού χρέους.

«Προφανώς το μήνυμα χάθηκε», διαπιστώνει η εφημερίδα και επισημαίνει πως χθες η Ελληνίδα Επίτροπος για την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, πρόβαλε το φάντασμα της εξόδου της χώρας της από την ευρωζώνη, μία προφητεία που έως τώρα απευθυνόταν από τις στήλες των εφημερίδων.