Μεγάλες επιβαρύνσεις αναμένεται να προκαλέσουν στον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό η δρομολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Στα βάρη θα προστεθούν οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας καθώς και άλλα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν, όπως η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ στραγγαλίζει την αγορά και εκτοξεύει την ανεργία επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Ads

Σύμφωνα με τα «Νέα» οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας θα είναι περίπου 340 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια ενώ αν προστεθούν κι αυτές από την ενδεχόμενη µείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης, θα αγγίξουν τα 1.800 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν μια τετραµελής οικογένεια πληρώνει 4.163 ευρώ τον χρόνο για ένα καλάθι 31 βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, εφόσον αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, θα καταβάλει για το ίδιο καλάθι 4.426 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 263 ευρώ.

Από τιμοληψίες της εφημερίδας του «Έθνους», μία τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί τον χρόνο κατά 357,12 ευρώ και μηνιαίως κατά 29,76 ευρώ. Το καλάθι των προϊόντων (τρόφιμα και είδη νοικοκυριού, τα οποία είναι στον συντελεστή ΦΠΑ 23%) θα ανέλθει ετησίως στο ποσό των 6.612,6 ευρώ από 6.255,48 ευρώ.

Ads

Στο συνολικό κόστος δεν έχουν συνυπολογιστεί και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, που σήμερα είναι στο 13% και το σενάριο θέλει να ανεβαίνουν κι εκείνοι στο 23%. Μία τετραμελής οικογένεια που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια το τετράμηνο 1.200 κιλοβατώρες και 60 κιλοβατώρες νυχτερινό θα κληθεί να πληρώσει 42,63 ευρώ περισσότερα, ενώ ο ετήσιος λογαριασμός θα ανέλθει στα 524,31 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ θα «φουσκώσει» κατά 19,32 ευρώ το χρόνο και θα φτάσει για μια οικία 80 τ.μ. στα 237,84 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», νεότερες πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών θέλουν οι όποιες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ να γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να γίνουν μόνο στα σερβιριζόμενα είδη.

ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ στραγγαλίζει την αγορά και εκτοξεύει την ανεργία

Χαριστική βολή στην αγορά θα αποτελέσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξαρτήτως της τελικής μορφής που θα λάβει το μέτρο, επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Είτε η μετάταξη προϊόντων από το 13% σε 23% είτε η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18-19% θα έχει καταστροφικές συνέπειες, υπογραμμίζει η συνομοσπονδία, αντιπροτείνοντας τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.

Το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα υπολογίζεται από την ΓΣΕΒΕΕ σε 1,5 με 2,2 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει και στη μείωση του αφορολογήτου ορίου “τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση” και “το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων”, όπως τονίζει η συνομοσπονδία, που εκτιμά πως όλα αυτά θα εκτοξεύσουν το ποσοστό ανεργίας στο 20%.