Αυξάνεται η βία και πληθαίνουν τα θύματα. Εντός μιας εβδομάδας δυο νέοι άνθρωποι, ένας Έλληνας και ένας μετανάστης είναι νεκροί, ένας διαδηλωτής κι ένας εργαζόμενος νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ads

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίες από την επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το μεσημέρι του Σαββάτου. Μια 55χρονη γυναίκα, η Διονυσία Σαραφάδη, που εργαζόταν στη λαϊκή αγορά της περιοχής, ένας 47χρονος συνάδελφός της, ο Περικλής Μανιάτης, και ένας διερχόμενος αλλοδαπός, κάτοικος της περιοχής, ο Αλέξανδρος Πετρόφ, ηλικίας 48 ετών.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 47χρονος

Οι τρεις τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», με την περίπτωση του 47χρονου να χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως η σοβαρότερη. Βρίσκεται διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Πλαστικοχειρουργικής Κλινικής με εγκαύματα τρίτου βαθμού που καλύπτουν το 33% της επιφάνειας του σώματός του και εντοπίζονται στο πρόσωπο, τα άνω και κάτω άκρα αλλά και τον κορμό. Οι γιατροί φοβούνται επιπροσθέτως αναπνευστική βλάβη από τη φωτιά που εισέπνευσε όταν έσπευσε να βοηθήσει τη Διονυσία Σαραφάδη, η οποία είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Εκείνη φέρει εγκαύματα στο πρόσωπο και τα άνω άκρα, ενώ χθες το απόγευμα οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά της από την Εντατική Μονάδα Θεραπείας σε θάλαμο. Ελαφρύτερα τραυματισμένος είναι ο 48χρονος Αλέξανδρος Πετρόφ ο οποίος φέρει εγκαύματα στο πρόσωπο, τα άνω άκρα και τον δεξιό γλουτό καλύπτοντας το 10% της ολικής επιφάνειας του σώματος.

Ads

«Είναι χαρακτηριστικό πως κάηκε στην προσπάθειά του να σώσει τη γυναίκα από τη φωτιά» υποστηρίζει μιλώντας στο «Έθνος», ο Δημήτρης Μουλιάτος, ταμίας στο Σωματείο Β’ Λαϊκής Αθηνών και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, για τον Περικλή Μανιάτη, ο οποίος δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά ως αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου του κλάδου του.

«Αυτό που συνέβη είναι πέρα από κάθε λογική. Αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Και άλλες φορές είχαν επιτεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, αλλά ποτέ δεν είχαν πειράξει τη λαϊκή αγορά» υποστηρίζει ο κ. Μανώλης Γεωργακάκης, πρόεδρος της Β’ Λαϊκής Αθηνών και αυτόπτης μάρτυρας. «Τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό ήμασταν μαζί, εκείνη την ώρα συζητούσαμε. Ξαφνικά, ακούμε από τη μεριά του αστυνομικού τμήματος, σε μια απόσταση 60-70 μέτρων, δυνατούς θορύβους από μολότοφ. Έτρεχαν κουκουλοφόροι οι οποίοι κρατούσαν μέχρι και τσεκούρια, έτρεχαν και ΜΑΤ, επικράτησε πανικός. Ο κόσμος έτρεχε άρον άρον να ξεφύγει. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι γινόταν. Σε ελάχιστη ώρα πιάνουν φωτιά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ από μια φλεγόμενη μηχανή παίρνει φωτιά η τέντα από τον πάγκο της Διονυσίας Σαραφάδη. Αστραπιαία τυλίχθηκε στις φλόγες και η ίδια. Όπως καίγονταν τα ρούχα της, έλιωναν και κολλούσαν επάνω στις σάρκες της. Όρμηξε τότε ο Περικλής και της έριξε νερό για να τη σβήσει. Όμως εκείνη την ώρα εξερράγη το ντεπόζιτο της μηχανής στην οποία είχαν βάλει φωτιά οι κουκουλοφόροι και τον πήραν τα θραύσματα».

Ολοένα και πιο επικίνδυνη η κατάσταση για τους μετανάστες

Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι μετανάστες καθώς με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, ακροδεξιοί εξαπολύουν τυφλές επιθέσεις σε μετανάστες που ζουν στο κέντρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. Επιπλέον σημειώθηκε και η δολοφονία ενός 21χρονου μετανάστη στα Κάτω Πατήσια χωρίς να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ρατσιστική επίθεση.

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα παραχώρησαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, Μπαγκλαντεσιανοί που ζουν στην Αθήνα, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) για το άγριο πογκρόμ της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των μεταναστών με την επιστράτευση της Χρυσής Αυγής. Στην συνέντευξη εκτός από τον Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και συντονιστή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, τον Αμπούλ Μπασίρ υποψήφιο με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και τον Πέτρο Κωνσταντίνου συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικό Σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Δήμος της Αθήνας, παρευρέθησαν και μίλησαν πολλοί μετανάστες θύματα των πογκρόμ που εξαπολύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

«Καταγγέλλουμε ότι η αστυνομία συνόδευσε από τον χώρο και την συγκέντρωση και πορεία της Χρυσής Αυγής από την Βικτώρια μέχρι την οδό Αθηνάς κατά την διάρκεια της οποίας έγιναν επιθέσεις κατά μαγαζιών και μεταναστών.
Πρόκειται για κατρακύλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θυμίζει την «επιχείρηση καρφίτσα» της δεκαετίας του ’60 όπου το κράτος χρησιμοποίησε το παρακράτος ενάντια στους αγωνιστές της αριστεράς»
τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πογκρόμ της Πέμπτης. «Καλούμε τον Δήμαρχο Γ. Καμίνη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να καταγγείλουν τις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις να συμπλεύσουν με την δημοκρατική πλειοψηφία του Δήμου της Αθήνας και γι’ αυτό καλούμε σε συγκέντρωση την Δευτέρα 16/05 στις 14:00 το μεσημέρι πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).»

«Από τον Οκτώβριο του 2010 έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων με εκατοντάδες επιθέσεις σε μετανάστες. Τον τελευταίο μήνα στην Νίκαια-Ρέντη έχουν εξαπολύσει πάνω από 40 επιθέσεις. Χτες, έγιναν επιθέσεις σε σπίτια και σε μαγαζιά γύρω από την Ομόνοια και κανείς δεν τους κάνει τίποτα. Αναρωτιόμαστε μήπως έχουν προστασία από κάποιους, αφού η αστυνομία είναι μπροστά σε όλα αυτά και δεν τους σταματάει» υποστήριξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και Συντονιστής της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, Τζαβέντ Ασλάμ.

«Έξι παρά δέκα βγήκα από το σπίτι μου στην Γ’ Σεπτεμβρίου, με πλησίασαν 4-5 άτομα με κουκούλες και άρχισαν να με χτυπούν στην πλάτη, στο κεφάλι, στο πρόσωπο. Φοβήθηκα πήγα σπίτι με ακολούθησαν και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα. Όταν έφυγαν έτρεξα τρομοκρατημένος να βρω κάποιους φίλους μου για να νιώσω ασφάλεια»
εξήγησε για το περιστατικό ο Ριάζ, 50 ετών από το Πακιστάν που υπήρξε θύμα της επίθεσης.

«Χτες το απόγευμα κατέβαινα την Ιουλιανού με το μηχανάκι όταν έστριψα στην οδό Φερρών, ήταν μαζεμένοι 50 άτομα νέα σε ηλικία. Μόλις με είδανε με πλακώσανε με κλωτσιές, ένας πήγε να με βοηθήσει και έφαγε και αυτός κλωτσιές. Σηκώθηκα, και άρχισα να τρέχω, παρά του ότι είχα αφήσει το μηχανάκι μου εκεί. Ζήτησα βοήθεια από αστυνομικούς που ήταν μαζεμένοι εκεί, που μου είπαν “φύγε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. Δεν ήξερα τι να κάνω. ‘Έτρεχα και βρήκα καταφύγιο σε ένα σπίτι Πακιστανών στην Αριστοτέλους. Φοβάμαι να γυρίσω πίσω να πάρω το μηχανάκι μου» τόνισε ο Ραούφ Μαλίκ.

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του 31χρονου διαδηλωτή

Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 31χρονου Γιάννη Καυκά, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται υπό καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Σε χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, που υπογράφεται από τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Χρήστο Ρέσσο, υπογραμμίζεται ότι «η γενική κλινική κατάσταση του 31χρονου συνεχίζει να είναι ελεγχόμενη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή». Η σταθερότητα της κατάστασης του 31χρονου άνδρα δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά οι γιατροί επισημαίνουν συνεχώς ότι ακόμα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο Γιάννης Καυκάς, που τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι, στη διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικούς κατά την πορεία στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ, «παραμένει διασωληνωμένος, υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό»,στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του παραπάνω νοσοκομείου.

Από την πλευρά του, ο 29χρονος Μάριος που έχασε τη σπλήνα του, μετά τον τραυματισμό του στην διαδήλωση της γενικής απεργίας, καταγγέλλει «εγκληματική επίθεση». Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» τονίζει: «Ζω από θαύμα γιατί γλίτωσα από την οργή των ανδρών των ΜΑΤ. Ήταν εγκληματική η επίθεσή τους. Χτυπούσαν όπου έβρισκαν. Αν δεν έφταναν νωρίς στον ‘Ευαγγελισμό σήμερα δεν θα ζούσα’». «Η πολιτεία έκανε δηλώσεις εντυπωσιασμού. Νιώθω οργή και θυμό. Ειρηνική διαδήλωση κάναμε, δεν ήμασταν σε πόλεμο» επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει ότι αρχικά αστυνομικοί των ρώτησαν τι έγινε όμως εκείνος πονούσε και χωρίς να το πολυσκεφτεί δήλωσε ότι έπεσε και χτύπησε. «Όταν ξύπνησα και συνήλθα από τη νάρκωση είδα στην τηλεόραση και άκουσα τι είχε γίνει στο κέντρο. Δεν το πολυσκέφτηκα. Άφησα αναστολές και φόβους» επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία».

Από την πλευρά του, ο 21χρονος, Φ.Δ., ένας από τους συλληφθέντες, δηλώνει στην εφημερίδα «βρίσκομαι προφυλακισμένος στη ΓΑΔΑ, στον 7ο όροφο. Ανάμεσα σε κατηγορούμενους για ληστείες και ναρκωτικά. Μας έφεραν όλους μαζί, αλλά κράτησαν μόνο εμένα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να μου συμβεί. Είπαν ότι αντιστάθηκα στη σύλληψη, ενώ με κλοτσούσαν στο κεφάλι και με ψέκαζαν. Με κατηγορούν για την ιατρική μάσκα. Και για μια τσάντα με μολότοφ που δεν είναι δική μου». «Έδωσα αίμα για τους αστυνομικούς που χτύπησαν στου Ρέντη. Ένας κολλητός μου είναι ΜΑΤατζής που δούλευε στην πορεία. Και με κατηγορούν ότι πήγα στην πορεία για να τους χτυπήσω» τονίζει.

«Ξαφνικά άρχισαν τα ΜΑΤ να επιτίθενται από δεξιά και αριστερά. Ρίχνοντας πολλά χημικά μέσα στον κόσμο. Πανικοβλήθηκα. Ζαλίστηκα και έπεσα κάτω. Προσπαθώντας να σηκωθώ έφαγα την πρώτη κλοτσιά από έναν ΜΑΤατζή. Είδα πολλούς επάνω μου, δεν θυμάμαι πόσους με χτυπούσαν. Κλοτσιές στο κεφάλι σε όλο το σώμα με ψέκαζαν με χημικά. (…) Ένας άλλος κουβαλάει ένα σακίδιο. ‘Τι είναι αυτό, ρε; Για να δούμε τι έχει μέσα’. Απάντησα πως δεν είναι δικό μου. Το άνοιξε. Είχε μολότοφ» υποστηρίζει ο 21χρονος. «Δεν πειράζει. Ένα δωράκι από μας» του απάντησε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ.