Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αναζητά εναγωνίως 12 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα. Η λειτουργία της φοιτητικής λέσχης δεν είναι πλέον δεδομένη μέσα σε αυτή την κατάσταση, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία άλλων τριών τομέων της πανεπιστημιακής δραστηριότητας.

Ads

Θύματα της οικονομικής κρίσης πέφτουν οι νέοι επιστήμονες και ακολούθως η επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος αυτός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φαίνεται να πλησιάζει απειλητικά.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα το ΑΠΘ χρειάζεται 36 εκατομμύρια ευρώ ενώ χρηματοδοτείται μόνο με 24 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία». Ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει το πανεπιστήμιο και τονίζει ότι η παιδεία πρέπει να τεθεί εκτός των περικοπών του μνημονίου.

Μετά τη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, που αναζητείται τρόπος να διασωθεί, αναστολές αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλους τομείς της πανεπιστημιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη «Μακεδονία». Προς το παρόν, η σύγκλητος του πανεπιστημίου προσπαθεί να βρει τρόπους για να εξοικονομήσει πόρους, ώστε να συνεχιστεί σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία του ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα αναζητά αρωγούς από την κοινωνία, τους φορείς της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.

Ads

Η επιστολή του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου, με την οποία ζητά από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες σχετικά με τις εκκρεμείς διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ, καταγγέλλεται από τον πρύτανη του ΑΠΘ, ως προτροπή προς παρανομία στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών σύστησε στα πανεπιστήμια να παραβλέψουν την επιστολή Πανάρετου, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπα με ομαδικές προσφυγές.

Μάλιστα, η σύγκλητος του ΑΠΘ, απέστειλε επισήμως επιστολή προς τον υφυπουργό Παιδείας με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι οδηγίες του για παύση στις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ.