Διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ λαμβάνουν χώρα και σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας. Παρότι ο Άσαντ φέρεται να έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Χομς, ενώ στη Ντεράα σημειώθηκαν πυροβολισμοί στον αέρα.

Ads

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα στη Χομς -στο κέντρο της Συρίας- από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας την ώρα που προσπαθούσαν να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση, δήλωσε ακτιβιστής που ήταν παρών. «Ο νεκρός ονομάζεται Φουάντ Ραζάμπ, 40 ετών. Χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι», διευκρίνισε.

Παράλληλα, στη Ντεράα οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τους αντικαθεστωτικούς, όπως επεσήμαναν οι ακτιβιστές. «Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα με αυτόματα όπλα στη Ντεράα για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μετά την προσευχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός αποσύρθηκε από τη Μπανιάς, πόλη στην οποία είχε εισβάλει το Σάββατο, όπως δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Μαχμούντ σε συνέντευξη Τύπου. «Αφού βεβαιώθηκαν ότι αποκαταστάθηκε η ασφάλεια, οι μεραρχίες του στρατού έχουν αρχίσει να αποσύρονται σταδιακά από τη Μπανιάς και τα περίχωρα της», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «οι μεραρχίες του στρατού που είχαν αναπτυχθεί στη Ντεράα και την επαρχία έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από αυτές τις περιοχές».

Ads

Στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας παρατάχθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Συρίας, σύμφωνα με ακτιβιστές, ξεκινώντας νέες διαδηλώσεις κατά του Άσαντ.

Νωρίτερα, ο συγγραφέας και αντικαθεστωτικός Λουάι Χουσέιν δήλωσε πως ο πρόεδρος Άσαντ έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ο Χουσέιν επισήμανε στην ιστοσελίδα του στο Facebook, πως μία σύμβουλος του προέδρου Άσαντ «η Μπουτάινα Σαάμπαν μου είπε στη διάρκεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας ότι ο πρόεδρος έχει δώσει αυστηρές εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών». «Όλοι όσοι παραβιάσουν αυτές τις εντολές θα αναλάβουν τις ευθύνες», πρόσθεσε η Σαάμπαν.

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την «έντονη ανησυχία της» για τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για 700 με 850 νεκρούς διαδηλωτές στη Συρία και κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει τις απόπειρες να «φιμώσει τους αντιφρονούντες».

«Ο Άσαντ δεν είναι Καντάφι»

Σε μια σαφή διάκριση μεταξύ του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και του Σύρου προέδρου προέβη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εκτιμώντας πως ο Άσαντ έχει προτείνει τουλάχιστον την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων και έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό διπλωματικό ρόλο.

«Ο Άσαντ έχει υποσχεθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το έχει υλοποιήσει. Ο δε Καντάφι, ούτε καν έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιντερνετική εκπομπή τηλεόρασης της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα.

«Ο πρόεδρος Άσαντ στην πάροδο των τελευταίων ετών έχει αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει έναν συνομιλητή που δύναται να διαδραματίσει έναν λίαν σημαντικό ρόλο, φερ’ ειπείν στα πλαίσια του Αραβικού Συνδέσμου», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας. «Απεναντίας, ο Καντάφι ουδέποτε έχαιρε εκτίμησης, ακόμη κι όταν βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του», υποστήριξε ο Φρατίνι.