Εδώ και είκοσι χρόνια σε γυμνάσιο της Αθήνας οι μαθητές κάνουν διάλειμμα σε ταράτσα βενζινάδικου. Μετά από αγώνα χρόνων των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αναμένουν την απόφαση του ΦΕΚ που θα τους δικαιώνει χαρακτηρίζοντας το κτίριο «κοινωφελή, σχολικό χώρο» και ανοίγοντας το δρόμο για το κλείσιμο του βενζινάδικου.

Ads

Η ταράτσα του βενζινάδικου (η μία δηλαδή από τις δύο αυλές του σχολείου), που χρησιμεύει και σαν γήπεδο μπάσκετ του 19ου γυμνασίου Αθηνών, από το 1931 έως το 1958 φιλοξενούσε την θερινή αίθουσα προβολής του κινηματογράφου «Καπιτόλ» ενώ ακόμα διακρίνεται ο χώρος, που ήταν τοποθετημένη η οθόνη, καθώς και το κτίσμα, όπου βρίσκονταν οι μηχανές προβολής.

Το 19ο Γυμνάσιο Αθηνών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καμπάνη και Αγίου Μελετίου, χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ως ελληνοαγγλικό κολέγιο Γκιζελή. Το δημόσιο δηλαδή πλήρωνε και συνεχίζει να πληρώνει στους ιδιοκτήτες του κτιρίου, την οικογένεια Γκιζελή, ενοίκιο.

Όσο δηλαδή ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως «ιδιωτικός οικοδομήσιμος», οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αδυνατούν να διεκδικήσουν να κλείσει το βενζινάδικο. Αυτό, ωστόσο θα αλλάξει, τονίζεται από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 19ο Γυμνασίου, «με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, μέχρι τα τέλη Μαίου, με την οποία ο χώρος θα αναγνωριστεί ως «κοινωφελής, σχολικός».

Ads

Μετά τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως «κοινοφελούς, σχολικού», ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσβλέπει στην απαλλοτρίωση του κτιρίου από το δημόσιο αλλά και στην αποζημίωση της οικογένειας Γκιζελή. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, χρειάζεται κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών καθώς και καθορισμός της τιμής, αρχικά από το πρωτοδικείο και στη συνέχεια από το εφετείο.

Ο φόβος των μελών του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι ότι με τον «Καλλικράτη» θα δρομολογηθεί η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και η αρμοδιότητα θα περάσει στο δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως να δοθούν και οι αναγκαίοι πόροι για να προβεί στην αγορά του κτιρίου. Ελπίζουν εν τούτοις, ότι θα υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος πριν την κατάργηση του ΟΣΚ κατά την οποία εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και το κτίσιμο ενός νέου σχολείου.

Πάντως, ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, υπάρχουν και άλλα εκκρεμή ζητήματα που άπτονται της μόνωσης, των ηλεκτρολογικών και των υδραυλικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, που η δημοτική Αρχή, όπως ζητά και ο σύλλογος Γονέων, καλείται έγκαιρα να επιλύσει.

Ωστόσο, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που βιώνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην θεατρική παράσταση «Όρνιθες», του Αριστοφάνη, που παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη, με τη συνδρομή της καθηγήτρια Θεατρικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής, Μαρίας Χωριανοπούλου.