Προβάδισμα τριών μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία των πολιτών, απεικονίζει δημοσκόπηση της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής.

Ads

Αναλυτικά, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι η ακόλουθη: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3,5, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 0,5% το νέο κόμμα «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών».

Στο ερώτημα για την «καταλληλότητα» πρωθυπουργού, «κανένας» δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%. Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, εξάλλου, διαμορφώνεται ως ακολούθως: Γ. Παπανδρέου 34%, Αντ. Σαμαράς 33%, Αλέκα Παπαρήγα 31%, Αλ. Τσίπρας 30% και Γ. Καρατζαφέρης 29%.

Στην έρευνα καταγράφεται επιβάρυνση όλων των δεικτών του κοινωνικού κλίματος, που αναλύεται ως εξής: το 83% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.

Ads

Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων που προκύπτει από δείγμα 1.200 ατόμων, δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% «καμία από τις δύο».

Κατά την έρευνα προβλέπεται μια επταμματική σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σύμφωνα δε με την ανάλυση της εταιρίας, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα εξής επίπεδα: ΠΑΣΟΚ, από 128 ως 141 έδρες, ΝΔ, από 72 ως 82 βουλευτές, ΚΚΕ, από 27 ως 35, ΛΑΟΣ, από 19 ως 24, ΣΥΡΙΖΑ, από 15 ως 20, Οικολόγοι, από 8 ως 12 και Δημοκρατική Αριστερά 8 ως 12.

Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό όσων προτιμούν μονοκομματική κυβέρνηση. Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», το 40% των πολιτών φαίνεται να εκτιμούν ότι τις επόμενες εκλογές θα προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.