Η μείωση των ονομαστικών αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στο 15% την περίοδο 2010-2011, όπως επισήμανε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με την υπουργό, η οποία παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, η σημαντική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οφείλεται κυρίως στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ads

Τα στοιχεία για τη μείωση του κόστους εργασίας σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ, προκύπτουν από μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη από την υπουργό στους επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας το τριετές χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2012-2015, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η εξοικονόμηση των 6,5 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσα από μέτρα αύξησης των εσόδων κατά 3 δισ. και μέτρα μείωσης των δαπανώ κατά 3,5 δισ.

Σύμφωνα με την υπουργό, η προστασία της απασχόλησης, η βιωσιμότητα των ταμείων και κοινωνική συνοχή είναι τρεις αλληλένδετοι στόχοι του υπουργείου Εργασίας και για αυτό το λόγο τα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, θα έχουν πέντε άξονες πολιτικών. Οι άξονες αυτοί αφορούν σε:

Ads

– διασφάλιση θεσμοθετημένων πόρων των ταμείων με μείωση της ανασφάλιστης εργασίας από το 32% που είναι σήμερα στο 16%. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στη τριετία να ενταχθούν στην ασφάλιση 480.000 εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται λαθραία,

– αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων,

– δραστική μείωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με σειρά νέων μέτρων,

– εξορθολογισμό των κύριων και επικουρικών ταμείων με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών.

– διασφάλιση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και επανασχεδιασμός των κοινωνικών παροχών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων σε όποια ταμεία διαπιστωθεί αναλογιστικό πρόβλημα. Συμπλήρωσε ότι εξαιτίας της φοροδιαφυγής, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν 800 εκατ. ευρώ, 960 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες λόγω της αύξησης της ανεργίας κατά τρεις μονάδες, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ προστίθενται στο έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της μείωσης των μισθών. Εντός του 2011, τα ταμεία θα έχουν έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί μέσω της μείωσης των δαπανών υγείας.

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ θα χρειαστούν άμεσα ποσά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεργία επηρεάζει τα έσοδα των δύο αυτών φορέων. Ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία των ταμείων στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από το χώρο του φαρμάκου αλλά και από την παροχή των υπηρεσιών υγείας, ενώ μίλησε για ελλείμματα σε κάποια ταμεία και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης των συντάξεων χωρίς να πει κάτι περισσότερο.

Για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, μίλησε την Τρίτη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα. Οι μειώσεις, που όπως διευκρίνισε θα αφορούν και υφιστάμενους συνταξιούχους δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά ανάλογα με τα προβλήματα του κάθε Ταμείου.