Σε νέα αναβολή οδεύει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών σε Άνω Λιόσια, Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό εξαιτίας της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως όλα δείχνουν η προσφυγή θα γίνει δεκτή, με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να προβληματίζονται σοβαρά για τις καθυστερήσεις του περιφερειακού σχεδιασμού, που εκκρεμεί από το 2003.

Ads

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πριν από τέσσερις μήνες, κατέθεσε προσφυγή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενάντια στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η συμφωνία είχε να κάνει με τη μετάβαση της αρμοδιότητας, για τη δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, από την πρώτη στη δεύτερη.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα έπρεπε -όπως ορίζει ο «Καλλικράτης»- η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στην περιφέρεια και όχι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπως επίσης και το ότι ο ΕΣΔΚΝΑ είχε λάβει εξουσιοδότηση από την εκτελεστική επιτροπή και όχι από το διοικητικό συμβούλιο. Η προσφυγή συζητήθηκε στο χθεσινό Ελεγκτικό Συνέδριο και όπως αναμένεται θα γίνει δεκτή. Κάτι τέτοιο, συνεπάγεται την ακύρωση της υπάρχουσας σύμβασης και την υπογραφή νέας.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να έχει εγκριθεί από το 2003, εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει στα χαρτιά. Την ίδια ώρα η λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου, οι τρεις χώροι ταφής υπολειμμάτων (Φυλής, Κερατέας, Γραμματικού) να μην κατακλύζονται από ανεπεξέργαστα σκουπίδια.

Ads

Ο σχεδιασμός προβλέπει τις παρακάτω τέσσερις μονάδες:

Άνω Λιόσια: μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 400.000 τόνων ετησίως (προϋπολογισμός 100 εκάτ, ευρώ).

Φυλή: μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 700.000 τόνων ετησίως (προϋπολογισμός 170 εκάτ. ευρώ).

Γραμματικό: μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 127.500 τόνων ετησίως (προϋπολογισμός 50 εκάτ ευρώ).

Κερατέα: μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 127.500 τόνων ετησίως (προϋπολογισμός 50 εκάτ ευρώ).

Όσον αφορά το θέμα της Κερατέας, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να έχουν βρει στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στην Καλαμάτα, την προσωρινή λύση. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο ο δήμος της Λαυρεωτικής, ενδιαφέρεται να υιοθετήσει. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», «πρόκειται για μία λύση προκειμένου για ένα διάστημα να μην πετάμε τα σκουπίδια στις χωματερές, μετά την ομόφωνη απόφαση που πήραμε να κλείσουμε όλες τις ανεξέλεγκτες. Σε μόνιμη βάση χρειάζονται εγκαταστάσεις και μόλις βγει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο θα σταματήσουμε τη μέθοδο αυτή και θα τον εφαρμόσουμε».

Η μονάδα της Καλαμάτας έχει έκταση 31 στρέμματα και μπορεί να επεξεργαστεί έως και 200 τόνους σκουπιδιών. Γεγονός που συμπίπτει με την πρόταση του δήμου Λαυρεωτικής για τη δημιουργία μονάδας 40 στρεμμάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, αλλά απέχει παράλληλα από το όριο που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για διαχείριση 350 τόνων σκουπιδιών καθημερινά.