Σε κίνδυνο βρίσκεται η πλούσια βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα του Ευβοϊκού Κόλπου, σύμφωνα με την Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου, στην οποία συμμετέχουν κινήσεις πολιτών, σύλλογοι περιβάλλοντος του Δικτύου της Εύβοιας αλλά και σύλλογοι αλιέων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης εδώ και πάνω από 35 χρόνια, ο Ευβοϊκός Κόλπος έχει γίνει αποδέκτης τοξικών και οργανικών λυμάτων και οδηγείται ραγδαία σε περιβαλλοντική καταστροφή. Βασική αιτία είναι ότι τα ποτάμια που εκβάλλουν στον Ευβοϊκό Κόλπο, όπως ο Ασωπός και ο Μεσσάπιος έχουν ρυπανθεί από τοξικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο αλλά και σοβαρούς οργανικούς ρυπαντές.

Ads

Στον Ευβοϊκό Κόλπο καταλήγουν οι τοξικοί ρύποι μεγάλων βιομηχανικών μονάδων των Οινοφύτων και της περιοχής της Χαλκίδας αλλά και οργανικοί ρύποι από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα σφαγεία της Κεντρικής Εύβοιας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Κίνηση, ο Ευβοϊκός Κόλπος επιβαρύνεται από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, που προσθέτει περίπου 1,5 εκ. τόνους τοξικής σκουριάς κάθε χρόνο.

«Εδώ και δεκαετίες κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κεντρική εξουσία δίνει την άδεια στη ΛΑΡΚΟ, να αποθέτει την τοξική σκουριά στο βυθό του Ευβοϊκού Κόλπου. Η επιφάνεια που έχει δημιουργηθεί στον πυθμένα του Κόλπου είναι πάνω από είκοσι τετραγωνικά χιλιόμετρα και 2,5 μέτρα πάχος» αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Από συγκριτικά στοιχεία του κέντρου δε (1992-2004), προκύπτει πολλαπλασιασμός του πάχους της σκουριάς και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο.

«Έτσι ο Ευβοϊκός Κόλπος μετατρέπεται σε μια περιοχή που μέρα με την μέρα αργοπεθαίνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Κεντρικής Εύβοιας μέρα με την μέρα αχρηστεύεται από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Τα χωράφια της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής μετατρέπονται σε γη χωρίς καμιά παραγωγική αξία» επισημαίνει η Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου. «Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα όχι μόνο παραμένει ατιμώρητο αλλά οι αρμόδιοι Κυβερνώντες αδειοδοτούν τον θύτη να συνεχίζει τη ρύπανση. Όμως και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, συνένοχα σιωπά» υπογραμμίζεται.

Ads

Η Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου ζητά να σταματήσει η ρύπανση από όλους τους ρυπαντές και να σταματήσει η ΛΑΡΚΟ να ρίχνει την τοξική σκουριά στον Ευβοϊκό Κόλπο. Επιπλέον, ζητά να σταματήσουν την αλιεία τα βαρέα μηχανήματα στον Ευβοϊκό, να μειωθεί ο χρόνος αλιείας των γρι-γρι και τα αγκυροβόλια να ανασύρονται και όχι να κόβονται. Επισημαίνει δε, την ανάγκη ο Ευβοϊκός Κόλπος να ανακηρυχθεί, τουλάχιστον για ένα διάστημα, σε θαλάσσιο καταφύγιο προς όφελος της προστασίας και αναπαραγωγής των ιχθυαλιευμάτων και της ποσοτικής και ποιοτικής αύξησής τους. Την Κυριακή 15 Μάη, στις 11:00 π.μ. διοργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρία στην παραλία της Χαλκίδας.