Πρόστιμο ύψους 25 εκατ. δολαρίων θα καταβάλλει η πετρελαϊκή εταιρεία BP, ώστε να κλείσει η ομοσπονδιακή έρευνα για τη διαρροή πετρελαίου από το δίκτυο των αγωγών της στην Αλάσκα το 2006.

Ads

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BP, βάσει συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές με την εταιρεία, η BP θα επενδύσει επίσης περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία προκειμένου να αναπτύξει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του δικτύου των αγωγών της στην Αλάσκα και να βελτιώσει την ασφάλειά τους. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δύο πετρελαιοκηλίδες στην Αλάσκα το 2006.

«Η BP κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το διακανονισμό της αστικής αγωγής που αφορά τις διαρροές πετρελαίου τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2006 στον αγωγό διαμετακομιδής πετρελαίου του Πράντχοου Μπέι», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η εταιρεία «δεν συνομολογεί υπαιτιότητα». Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε δεν είναι «ανά βαρέλι», δεν υπολογίστηκε δηλαδή με βάση το μέγεθος της διαρροής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όμως, ανέφερε ότι η ποινή υπολογίζεται με βάση το Νόμο περί Καθαρού Νερού που επιβάλλει πρόστιμο ύψους 4.300 δολαρίων ανά βαρέλι ή περίπου 21,8 εκατ. δολάρια για συνολική διαρροή 5.078 βαρελιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times στο ποσό αυτό προστέθηκαν και άλλα πρόστιμα, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος του να φτάσει τα 25 εκατ. δολάρια.

Ads

Ο διακανονισμός της Αλάσκα ενδέχεται να θεωρηθεί προηγούμενο και η BP να κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο άνω των 21 δισ. δολαρίων για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αφού στην περίπτωση αυτή η διαρροή έφτασε τα 5 εκατομμύρια βαρέλια.