Επισφραγίστηκε κι επίσημα σήμερα στο Κάιρο η συμφωνία παλαιστινιακής συμφιλίωσης ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων. Παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς και σε κλίμα πανηγυρικό, οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν “να γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας”.

Ads

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπογράφηκε χθες Τρίτη στο Κάιρο από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ενώ η επίσημη τελετή υπογραφής τής παλαιστινιακής συμφιλίωσης άρχισε σήμερα, στις 13:15 στο Κάιρο, παρουσία, εκτός των Παλαιστινίων, του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των δύο αιγυπτίων αξιωματούχων που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις.

«Ανακοινώνουμε ότι γυρίζουμε για πάντα τη μαύρη σελίδα του διχασμού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε όσο είμαστε ενωμένοι. Η συμφιλίωση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για το νοικοκύρεμα του παλαιστινιακού οίκου αλλά και για μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και τόνισε ότι πλέον «ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη». Σύμφωνα με τον Αμπάς το Ισραήλ κι ο πρωθυπουργός του για την ώρα χρησιμοποιούν την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως πρόσχημα για να αποφύγουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Από την πλευρά της η ισλαμιστική Χαμάς, διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων πέρασε στο παρελθόν και πως θα εργαστεί για την επίτευξη του «εθνικού παλαιστινιακού στόχου» που είναι η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη της Χάλεντ Μεσάαλ: «Η μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ».

Ads

Από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε με τη σειρά του: «Περιμέναμε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό τώρα, γιατί η εθνική ενότητα είναι ένα από κύρια ζητήματα όσον αφορά την ετοιμότητά μας να έχουμε το παλαιστινιακό κράτος μας». «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Φαγιάντ, η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, πρέπει να εκχωρήσει τη θέση της σε μια μεταβατική εκτελεστική εξουσία την οποία θα συγκροτούν ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Το Ισραήλ, όμως, πίσω από την παλαιστινιακή συμφωνία βλέπει ενίσχυση της θέσης της Χαμάς, την οποία ως γνωστό, το εβραϊκό κράτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τη συμφωνία ενότητας που συνήψαν η Χαμάς και η Φάταχ. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Μετά την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας συμφιλίωσης, ο Αμπάς μετέβη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Τον Απρίλιο, η Μέρκελ είχε αξιώσει «μια σημαντική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία ως το Σεπτέμβριο», έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως το Βερολίνο αναμένει επίσης από την παλαιστινιακή κυβέρνηση μια σαφή απάρνηση της βίας, όπως και την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και των ειρηνευτικών συνθηκών που έχουν ήδη συναφθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Τζίμι Κάρτερ κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.